Jacob Le Maire

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJacob Le Maire

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 1585 Modifica el valor a Wikidata
Anvers Modifica el valor a Wikidata
Mort31 desembre 1616 Modifica el valor a Wikidata (31 anys)
oceà Índic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióexplorador Modifica el valor a Wikidata
Família
PareIsaac le Maire Modifica el valor a Wikidata
GermansMaximiliaan le Maire (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Jacob Le Maire (1585 - 1616), també LeMaire o Lemaire, va ser un explorador neerlandès. En un viatge amb Willem Schouten, entre 1615 i 1617, va obrir una nova ruta al Pacífic descobrint l'estret de Le Maire i el Cap Hoorn.[1]

Fill de l'hugonot francès Isaac Le Maire, va néixer a Anvers, o a Egmont, aleshores part de les Províncies Unides neerlandeses. Isaac Le Maire era un notable negociant establert a la ciutat holandesa de Hoorn. Per fer la competència a la Companyia Neerlandesa de les Índies Orientals (Vereenigde Oostindische Compagnie, VOC) va crear la Companyia Australiana (Australische of Zuid Compagnie) i va organitzar un viatge per explorar el suposat continent austral. Jacob Le Maire, el fill gran, va ser el cap de l'expedició, i els dos germans Willem i Jan Schouten els capitans de les dues naus: Eendracht i Hoorn.[2]

Per evitar l'exclusivitat que tenia la Companyia de les Índies Orientals sobre les rutes de l'estret de Magallanes i el cap de Bona Esperança, Le Maire i Schouten van anar més al sud descobrint l'estret de Le Maire, entre Tierra del Fuego i l'illa dels Estats que van anomenar en honor dels Estats Generals, el Parlament de les Províncies Unides. Després de descobrir el Kaap Hoorn (cap d'Hornos), van creuar el Pacífic, per una ruta similar a la de Fernão de Magalhães, descobrint diverses illes fins a arribar a Batavia.

La Companyia de les Índies Orientals no es van creure que haguessin obert una nova ruta i els van empresonar per trencar el monopoli i els envià de tornada a Amsterdam. Pel camí va morir Jacob Le Maire als 31 anys.

Durant dos anys el pare, Isaac Le Maire, va estar lluitant contra la Companyia fins que finalment es va reconèixer la nova ruta pel Cap d'Hornos i van tornar el vaixell a la Companyia Australiana pagant les compensacions econòmiques.

Referències[modifica]

  1. Friera Suárez, Florencio «Los globos de la familia Blaeu en España - Luisa Martín - Merás». Boletin de la Real Academia de la Historia. Real Academia de la Historia, Tom 197, núm. 3, 2000, pàg. 503. ISSN: 0034-0626. [Consulta: 9 de juliol de 2017].
  2. Asaert, Gustaaf. 1585: de val van Antwerpen en de uittocht van Vlamingen en Brabanders. Lannoo Uitgeverij, 2004, p. 228–229. ISBN 978-90-209-5529-3.  [Consulta: 9 de juliol de 2017].

Vegeu també[modifica]

  • Willem Schouten
  • Viatge de Le Maire i Schouten
  • Edward Duyker (ed.) Mirror of the Australian Navigation by Jacob Le Maire: A Facsimile of the ‘Spieghel der Australische Navigatie. . .’ Being an Account of the Voyage of Jacob Le Maire and Willem Schouten 1615-1616 published in Amsterdam in 1622, Hordern House for the Australian National Maritime Museum, Sydney, 1999, pp. 202, ISBN 1-875567-25-9.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jacob Le Maire