Companyia de Fusellers Guardaboscos Reials

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militarCompanyia de Fusellers Guardaboscos Reials
Tipusmilitar Modifica el valor a Wikidata
Data de lleva27 de juliol de 1761
Fundació1761 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució1851
PaísEspanya Espanya
ArmaInfanteria
MidaCompanyia militar

La Companyia de Fusellers Guardaboscos Reials va ser una companyia militar catalana, de caràcter fix. Tenia per comesa protegir diferents espais privats reials, a les proximitats de Madrid. Es crea a similitud a la que existia a França.

Origen[modifica]

El rei Carles III d'Espanya era un entusiasta caçador i per vetllar que no li fossin furtades peces de caça, llenyes o altres béns, a les finques de titularitat reial del seu ús, va fer la Reial Ordre de 27 de juliol de 1761 que manava formar una unitat militat específica per a aquesta comesa, la Companyia de Fusellers Guardaboscos Reials. Aquest encàrrec se li va efectuar a Jaime Miguel de Guzmán-Dávalos i Spínola, marquès de la Mina, en la seva condició de Capità General de Catalunya.[1]

Es tractava d'una unitat d'elit, la procedència dels efectius era de l'Arma d'infanteria on eren seleccionat, entre altres coses, per alçada (com a mínim de cinc peus i quatre polzades d'alçada)[2] i avalats per persones de referència, amb la premissa que fossin naturals de Catalunya, i procedents d'un dels dos regiments existents a Catalunya.

Vestuari[modifica]

Similar al de les Esquadres de Catalunya.

El seu uniforme consistia en barret acanalat rivetejat de galó de plata, gambeto de drap turquí amb collarí. Voltes i folre grana, xucla i calçons grana, mocador de seda, botes i botins de vedell, blancs i flexibles.[3]

Activitat[modifica]

Al gener de l'any 1762, la Companyia es va desplaçar a la localitat d'Aravaca, on tenien la seva caserna, i repartits en petits destacaments van iniciar a efectuar les seves comeses als boscos reals, casa Reial i del Reial Patrimoni, fonamentalment a la custòdia dels boscos reals del Pardo i la Casa de camp.

Eren sotmesos al fur militar, i tenien com a missió:[4]

  • La vigilància i persecució dels malfactors en els boscos reals, amb la custòdia i guarda dels boscos i muntanyes reals respecte a la caça, pesca, llenya i sembrats.
  • Seguretat personal, efectuant el servei de policia i seguretat de la família reial espanyola quan eren presents al bosc reial.

L'any 1782 va arribar a tenir 96 efectius. Cada efectiu havia de disposar de cavall propi.

Finalització[modifica]

L'activitat finalitza l'any 1830 i per la Reial Ordre de 18 d'octubre de 1851 es desfà la Companyia als 88 anys de la seva existència.

Referències[modifica]

  1. Martínez Ruiz, Enrique. Protección y seguridad en los sitios reales desde la Ilustración al liberalismo (en castellà). Alicante: Universidad de Alicante, 2010, p. 378. ISBN 9788497170895. 
  2. «1784. La compañía de Guardabosques reales | Los Ejércitos del Rey» (en castellà). Los Ejércitos del Rey. Arxivat de l'original el 2017-07-22 [Consulta: 12 maig 2017]. Arxivat 2017-07-22 a Wayback Machine.
  3. «COMPAÑÍA DE GUARDABOSQUES REALES» (en castellà). ASOCIACIÓN 2 DE MAYO DE MINIATURISTAS MILITARES DE MADRID., 10-04-2009. Arxivat de l'original el 2016-08-05. [Consulta: 4 juny 2016].
  4. Martínez Ruiz, Enrique «Los guardabosques reales: inicio de su funcionamiento y la dotación de equipo». Espacio, tiempo y forma, 1994, pàg. 19.