Indústries Sabaté - IMSSA TAMSA

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Indústries Sabaté - IMSSA TAMSA
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
Construcció1970 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud25 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaRoquetes (Baix Ebre) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. del Sagrat Cor Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 48′ 29″ N, 0° 29′ 41″ E / 40.80819°N,0.49462°E / 40.80819; 0.49462
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC13444 Modifica el valor a Wikidata

L'empresa IMSSA TAMSA, coneguda també com Indústries Sabaté, oberta el 1940 aprox. fins el 1992.

L'edifici d'oficines d'Indústries IMSSA-TAMSA situat a Roquetes (Baix Ebre), és inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Les sigles IMSSA-TAMSA signifiquen: Industrias de Madera Sabaté S.A - Tecnologias y Acabados de Madera S.A.

Història de l'empresa[modifica]

Any 1939 aprox., Tortosa, província de Tarragona.

Al districte del Raval de Crist, veí de Tortosa, va obrir un petit taller on fabricaven: caixes de fusta per taronges, rodes de fusta per carruatges, etc. Hi treballaven Candido Sabaté i els fills, Joan i Alberto.

La fabricació era senzilla, però quan s'hi van posar al capdavant els fills de Candido Sabaté, el taller va començar a fer portes de fusta.

Amb aquesta incorporació s'hi van veure un sector on podrien créixer. Els Sabaté van decidir invertir i apostar sols per fabricar portes de fusta.

Amb aquesta inversió es van construïr una nau i unes petites oficines.

Ja a l'any 1970, aquell petit taller, que s'havia anat fent gran, es consolidava com una empresa del territori ebrenc. Els germans Sabaté van bautitzar l'empresa amb el nom d'IMSSA (Idustrias de Madera Sabaté Sociedad Anónima). A més, posteriorment, van crear una altra societat que és deia TAMSA (Teconologias en Acabados S.A). Tot i aquestes sigles, els veïns coneixies les empreses com: Portes Sabaté o Indústries Sabaté.

La fàbrica proveïa portes a tota la regió de Catalunya i Espanya, amb la competència principal de l'empresa Norma (Soria). Posteriorment, també s'hi van expandir en zones d'altres països.

Imssa i Tamsa arribaven al podium de les Terres de l'Ebre. S'anaven construïnt noves naus industrials, obtenint finalment una superfície útil total de 61.447 m^2 (6.14 ha), i es va decidir construir un nou edifici d'oficines d'un total de 2.637 m2, amb 8 plantes.

L’empresa fabricaba productes a escala nacional i internacional, exportant portes de fusta a països com Alemanya o França. Del 1985 al 1990 fou una època important degut al creixement d'habitatges de la província de Barcelona, fet que es celebraren les olimpíades del 1992.

L'any 1990 Espanya vivía una crisi econòmica severa, l’empresa s’havia ampliat i un dels germans, Joan Sabaté va delegar el seu càrrec com a director executiu de l'empresa als seus descendents, deixant l'executiu de l'empresa al comandament de Jordi Sabaté i Adolfo Barreno. Tot aquests cúmuls de fets van provocar una crisi dins de l'empresa difícil de suportar i dirigir.

Finalment, el 1992, després de molts intents per fer ressorgir l'empresa dels problemes econòmics Alberto i Joan Sabaté van veure's obligats a declarar un expedient de fallida deixant per acabats més de 50 anys d'història empresarial.

Un cop declarat l'expedient de fallida per part de la junta directiva de l'empresa, l'Estat Espanyol, el Ministeri d'Hisenda, els treballadors d'Imssa Tamsa, i altres empreses es van unir per fer pressió als germans Sabaté i pagar els deutes restants.

El tancament d'aquesta empresa va suposar grans avalots i disturbis a tota la família Sabaté durant mesos. Els gairebé 150 treballadors es van manifestar en fornt les seves dues residències a la carretera de la simpàtica, Tortosa. Durant aquest temps en què van manifestar-se per recuperar el seu lloc de treball també van intentar assaltar les dues propietats. La televisió i la premsa com TV3, Canal21 o televisions estatals eren present durant els aldarulls. En moltes imatges es pot veure com van intentar atacar la família.

Els treballadors es manifestaven en contra de tota la família, però especialment contra Adolfo Barreno el qual era acusat com el principal responsable del tancament de la coneguda empresa.

La quantitat reclamada per saldar els deutes era de 13M € actuals. En negar-se aquests a pagar els deutes se’ls va convocar a judici.

El febrer de l'any 2000 es sentaven al banc d'acusats del jutjat de Tortosa el propietaris de l'empresa, Joan i Alberto Sabaté, el fill de Joan Sabaté, Jordi Sabaté, el marit de Teresa Sabaté, Adolfo Barreno i més membres del consell executiu de l'empresarial. La part acusant va demanar l'abonament del deute i penes de presó pels acusats.

Finalment, el jutjat va sentenciar una condemna de l'embargament dels béns de la família Sabaté. Incloent les empreses Imsa Tamsa i propietats privades.

Tot el conjunt edificat (edifici i naus industrials) es valoraven en un total aproximat de 2.163.018.000 pts. espanyoles l’any 1990, equivalent al 2020 a 25 Milions d’euros.

I propietats com la fortificació Tortosina del Fortí de Tenasses, terrenys, finques i propitetats privades desconegudes.

Amb el tancament de l'empresa IMSSA i TAMSA cinquanta anys de període empresarial finalitzaven, acabant també el lideratge empresarial dels Sabaté.

Els Sabaté[modifica]

Candido Sabaté Arasa, va ser el fundador del que sería l'empresarial de portes Tortosí.

L'empresarial fou dirigit durant decades pels fills de Candido, Joan i Alberto. Coneguts com "Els Sabaté" se’ls considerava part de l’élit de la burgesia tortosina.

El tancament de l'empresa va suposar grans avalots i disturbis a tota la família Sabaté durant mesos. Els gairebé 150 treballadors es van manifestar en front les seves dues residències a la carretera de la simpàtica, Tortosa. Durant aquest temps en què van manifestar-se per recuperar el seu lloc de treball també van intentar assaltar les dues propietats. La televisió i la premsa com TV3, Canal21 o televisions estatals eren present durant els aldarulls i moltes imatges es pot veure com van intentar atacar la família.

Joan Sabaté era encarregat de la direcció administrativa fins la succeció del seu fill Jordi Sabaté i el marit d’una filla, Adolfo Barreno.

El 1992, quan l’empresarial de fusta va quebrar, Jordi Sabaté i Adolfo Barreno, juntament amb membres del consell executiu, van fundar l’empresa Barinsa, situada a Santa Bàrbara. Aquesta empresa representa la continuïtat d’Imssa i Tamsa en una escala més reduida; però passen de fabricar portes de fusta a una fabricació més general de la fusta en l’àmbit de l’habitatge.

Paral·lelament, Alberto Sabaté era el director de la planta industrial, és a dir, s’encarregava de la supervisió del producte des de l’inici fins al final.

Alberto es casà amb Maria Cinta Estrany, germana del pintor César Estrany i Antonio Estrany,[1] secretari d’estat del govern argentí, dirigent del ministeri d'economia i membre director del HSBC. A part, una filla del matrimoni fou l’actriu tortosina Sílvia Sabaté. D’altra banda, el matrimoni, juntament amb el pintor tortosí van fer amistat amb la princesa de França Diana d’Orleans, amb la qual van poder establir també una connexió empresarial.

Quan l’empresa va quebrar, Alberto Sabaté no es va voler involucrar amb el projecte Barinsa, deixant per finalitzada la seva carrera empresarial.

Edifici d'oficines IMSSA - TAMSA[modifica]

L'any 1970 es va dur a terme la construcció del que seria el nou edifici d'oficines d'Indústries Sabaté.

Aquesta construcció, del tot atípica, va suposar una novetat al territori degut a la seva altura. Avui dia, tot i haver passat els anys, continua sent un dels edificis més alts. (Concretament, quan creuem el pont bimil·lenari de Tortosa en direcció Roquetes veure'm amb claredat l'edifici aixecat al recte nostre).

És un edifici d'oficines i administració, amb una altura superior sobre els edificis de l'entorn. Està constituït sobre una planta rectangular dividida en dos cossos, contenint el de la dreta una segona torre de planta quadrada.

L'edifici està format per dos cossos principals, a l'esquerra amb planta i un pis, mentre que la part vertical de la dreta té planta baixa i vuit pisos que trenca l'angle dret principal, tots dos amb coberta plana.[2]

Cal destacar la utilització de l'entramat de fusta (especialitat de l'empresa), per a les divisions verticals de totes les façanes dels dos cossos, i l'element horitzontal (lleugerament inclinat) utilitzat com a coberta de l'entrada principal. Els altres materials utilitzats a les façanes són la pedra artificial, vidre de pedra vidriada per al recobriment de la torre quadrangular del cos vertical dret i per a altres petits cossos afegits a l'edifici.[2]

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] https://www.lanacion.com.ar/economia/antonio-estrany-gendre-un-hombre-que-dejo-su-sello-en-tres-ambitos-nid05012022/
  2. 2,0 2,1 «Edifici d'oficines d'Indústries IMSSA». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 21 agost 2014].

Aquesta pàgina de discussió de Viquipèdia ha estat escrita amb la fi de recordar i guardar la història d’una empresa ebrenca.

Tota la informació publicada ha estat possible gràcies a l’ajuda d’extreballadors de l’empresa, gent de la Raval de Crist que van viure en el periòde de l’empresarial i molta informació extreta de pàgines web. Agraïr al portal Marfanta i a l’arxiu de la biblioteca municipal de Roquetes per la col·laboració.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Indústries Sabaté - IMSSA TAMSA