Richard Marsden Pankhurst

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRichard Marsden Pankhurst

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1834 Modifica el valor a Wikidata
Stoke-on-Trent (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 juliol 1898 Modifica el valor a Wikidata (63/64 anys)
Manchester (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortÚlcera Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Londres
Manchester Grammar School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, barrister Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeEmmeline Pankhurst (1879–valor desconegut) Modifica el valor a Wikidata
FillsAdela Pankhurst, Henry Francis R. Pankhurst, Sylvia Pankhurst, Christabel Pankhurst, Henry Francis Pankhurst Modifica el valor a Wikidata
ParesHenry Francis Pankhurst (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Margaret Marsden (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Richard Marsden Pankhurst (Stoke-on-Trent, 1835/1836[1] - Manchester, 5 de juliol de 1898) fou un advocat anglès i defensor dels drets de les dones.

Vida[modifica]

Richard Pankhurst fou fill de Henry Francis Pankhurst (1806-1873) i Margaret Marsden (1803-1879). Va estudiar a l'escola secundària a Manchester i a la Universitat de Manchester (Owens College). El 1858 es va graduar a la Universitat de Londres i el 1859 rebé el títol de Bachelor of Laws amb honors. El 1863 es doctorà com a Legum Doctor amb medalla d'or.

Fou membre fundador de la Manchester Liberal Association, tot i que després deixaria el Partit Lliberal. Va promoure múltiples causes: la llibertat d'expressió, l'educació laica universal, el republicanisme, l'autogovern irlandès, la independència de l'Índia, etc. Va establir la National Society for Women's Suffrage, contribuí a l'esborrany de la Women's Disabilities Removal Bill (el primer reconeixement del dret a vot de les dones) i fou autor de la Married Women's Property Act (1882) que permetia a les dones casades mantenir el control de les seves propietats i de les que adquirissin durant el matrimoni (abans passaven automàticament a ser propietat del marit).

Es va casar el 1878 amb Emmeline Goulden, coneguda pel nom de casada Emmeline Pankhurst, que tenia 24 anys menys que ell. Tingueren cinc fills: Christabel Pankhurst (1880-1958), Sylvia Pankhurst (1882-1960), Francis Henry, mort infant, (1884-1888), Adela Pankhurst (1885-1961), i Henry Francis (1889-1910). Totes les seves filles serien actives sufragistes. A través de la seva filla Sylvia és avi de Richard Pankhurst, estudiós d'Etiòpia. Amb la seva dona foren molt actius políticament fins a la mort de Richard. Participaren dels avalots del Bloody Sunday de 1887 a Trafalgar Square.

La seva activitat política el dugué a ser conegut pel renom de "Red Doctor" (el doctor roig).

Referències[modifica]

  1. No hi ha registres sobre la seva data exacta de naixement

Bibliografia[modifica]

  • Burton, S: "Relatively Famous: Richard Pankhurst, The Red Doctor", BBC History Magazine, February 2007, 8:2, page 22.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Richard Marsden Pankhurst