Exèrcit de Líbia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militarExèrcit de Líbia
جيش التحرير الوطني الليبي
TipusUnitat militar
Fundació1951 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució2011 Modifica el valor a Wikidata
PaísLíbia Líbia
Part deForces Armades de Líbia Modifica el valor a Wikidata
Unitats subordinadesForces armades
Comandants
Comandant actualGeneral Haftar
Guerres i batalles
Guerra Civil Líbia
Guerra de Líbia de 2014-2015

Exèrcit de Líbia (àrab: جيش التحرير الوطني الليبي, Jayx at-Taḥrīr al-Waṭanī al-Lībī) és el component terrestre de les Forces Armades de Líbia. Té diverses armes, com ara fusells, armes antiaèries i tancs.

Història[modifica]

Quan el regne de Líbia es va independitzar en 1951, els veterans dels resistens sanusites varen formar el nucli de l'Exèrcit reial de Líbia. Encara que l'Exèrcit libi disposava de una gran quantitat d'equipament, la major part fou adquirida a l'antiga Unió Soviètica en els anys 1970 i 1980 i aquest equipament estava en gran manera obsolet. Un alt percentatge resta emmagatzemat i una gran quantitat d'equipament ha estat venuda a diversos països africans.

Al començament de la Guerra Civil Líbia de 2011, l'Exèrcit libi va patir desercions, ja que molts soldats eren contraris al Govern del líder suprem Moammar al-Gaddafi i varen decidir lluitar contra el seu líder, varen formar juntament amb voluntaris civils, l'Exèrcit d'Alliberament Nacional de Líbia. Després de les derrotes de l'Exèrcit libi gadafista contra els rebels, aquests van prendre Trípoli, la capital, enderrocant el dictador, i van crear un nou Govern anomenat Consell Nacional de Transició. El Consell va passar a controlar l'Exèrcit libi, els soldats varen deixar de donar suport a l'ex-president Gadafi, llevat d'uns pocs, que van desertar del nou exèrcit libi i varen continuar amb la resistència. L'Exèrcit libi va aconseguir posar fi a la resistència gadafista, finalitzant llavors la Guerra civil amb l'execució de l'ex-president Moammar al-Gaddafi. Tanmateix la seva mort no va posar fi a la violència a Líbia, ja que actualment l'Exèrcit libi, dirigit pel general Khalifa Belqasim Haftar, encara lluita i fa front a les incursions internes provocades pels antics gadafistes que no volen reconèixer el nou Govern. També cal dir que les milícies islamistes de la capital Trípoli estan en estat de guerra amb el govern del general Haftar, aquest govern té la seu a la ciutat costanera de Tobruk.

Vehicles[modifica]

Nom Tipus Quantitat País Imatge
Carro de combat
T-72 Tanc ? Unió Soviètica Unió Soviètica
T-62 Tanc ? Unió Soviètica Unió Soviètica
T-55 Tanc ? Unió Soviètica Unió Soviètica
Vehicle de combat d'infanteria
BMP-2 Vehicle de combat d'infanteria ? Unió Soviètica Unió Soviètica
BMP-1 Vehicle de combat d'infanteria ? Unió Soviètica Unió Soviètica
Llançacoets múltiple
BM-21 Llançacoets múltiple ? Unió Soviètica Unió Soviètica
Artilleria autopropulsada
OTO Melara Palmaria Artilleria autopropulsada ? Itàlia Itàlia

Armament[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Exèrcit de Líbia