Formació Allen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'unitat geològicaFormació Allen
Tipusformació geològica Modifica el valor a Wikidata
EstatArgentina Modifica el valor a Wikidata
Unitat administrativaProvíncia del Neuquén Modifica el valor a Wikidata
Estratigrafia
Forma part deGrup Malargüe Modifica el valor a Wikidata
Estratigràficament per sobre deformació Anacleto Modifica el valor a Wikidata
Edat
Informació geològica
Explotació de la Unitat

La formació Allen és una formació geològica de la Patagònia Argentina, part del grup de Malargüe, a les províncies de Neuquén i Río Negro. És un sedimentari ubicat per sobre de la secció netament continental del Campanià i per sota de les capes marines del Maastrichtià. Ccorrespon a les zones lacustres dels "Estrats amb dinosaures" que Wichmann denominà "Senonà lacustre" i Groeber anomenà "Loncochà".[1] La base de la formació Allen és fàcilment recognoscible pel contrast de litologia i color amb la formació Anacleto. La superfície de contacte és neta, en part una mica irregular, i sol estar associada a una faixa verdosa de decoloració. La part superior de la formació Allen passa sense transició als estrats argilosos de la formació de Jagüel. Té tres seccions amb característiques diferents conegudes com a inferior, mitjana i superior. La secció inferior està formada per psammites gris argila de color verd oliva, amb esquerdes farcides de guix fibrós i laminació evidenciada per lleugers canvis de color i textura. S'intercalen bancs prims o lents de gresos gris clar.[1] La secció superior es caracteritza per la presència de guix gris blanquinós disposat en estrats irregulars. De manera esporàdica es presenten calcàries gris clar i calcaris estromatolítics. Té la mateixa edat que la formació de Loncoche del sud de Mendoza i la formació de Huantraico, exposada al nord de Neuquén, pertanyent al període Campanià i Maastrichtià inferior.[1]

Fòssils trobats[modifica]

Flora[modifica]

Fauna[modifica]

Mol·luscs[modifica]

Peixos[modifica]

Amfibis[modifica]

Rèptils[modifica]

Dinosaures[modifica]

Aus[modifica]

També es trobaren niuades d'ous de titanosauroïdeus, de l'oogènere Patagoolithus.

Originalment els afloraments de l'àrea de Cinco Saltos-Lago Pellegrini portadors de dinosaures eren considerats provinents de la formació Allen, tot i que després foren assignats a la Formació Anacleto.[3] Així doncs, Abelisaurus comahuensis, Pellegrinisaurus powelli, Neuquensaurusaustralis, Neuquensaurus robustus, Laplatasaurus araukanicus y Loricosaurus noricus pertanyen a la formació Anacleto.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 SIMON, María Edith. "Cáscaras de huevos de dinosaurios de la Formación Allen (Campaniano-Maastrichtiano), en Salitral Moreno, provincia de Río Negro, Argentina". Ameghiniana, 2006, vol. 43, número 3, pàg. 513-528. ISSN 0002-7014.
  2. Gasparini, Zulma Brandoni de and Salgado, Leonardo; 2000; Elasmosáuridos (Plesiosauria) del Cretácico Tardío del Norte de Patagonia; Revista Espanola de Paleontologia; 15(1) pàg. 13-21
  3. Heredia, S. E.; Salgado, L. (1999). Posición estratigráfica de los estratos supracretácicos portadores de dinosaurios en Lago Pellegrini, Patagonia septentrional, Argentina. Ameghiniana, 36(2), 229–234.

Enllaços externs[modifica]