Osteopènia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaOsteopènia
Densitometria òssia de la columna vertebral lumbar en un pacient amb osteopènia modifica
Tipusmalaltia òssia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatreumatologia Modifica el valor a Wikidata
Clínica
Exàmensdensitometria òssia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-11FB83.0 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10M85.8 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9733.90 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
DiseasesDB29870 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD018488 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0029453 i C0242699 Modifica el valor a Wikidata

L'osteopènia és una disminució en la densitat mineral òssia que pot ser una condició precursora de l'osteoporosi. No obstant això, no tothom a qui li hagin diagnosticat osteopènia desenvoluparà osteoporosi. Més específicament, l'osteopènia es defineix com el:[1]

  • T score menor de -1,0 i major de -2,5

Com l'osteoporosi, succeeix més sovint en dones postmenopàusiques, com a resultat de la pèrdua d'estrogen. I es pot exacerbar per factors derivats de l'estil de vida, com ara la manca d'exercici, l'excés en el consum d'alcohol, el fet de fumar i l'ús prolongat de medicació glucocorticoide, com la prescrita per a l'asma.

La malaltia es pot presentar en dones joves practicants de disciplines atlètiques i està associada amb la síndrome de la tríada d'atleta femenina, de la qual n'és un dels tres components; els altres dos són l'amenorrea i els trastorns de comportament alimentari. Les atletes solen tenir un pes corporal baix, un percentatge baix de greixos i una major incidència de l'asma que les persones menys actives. Els nivells baixos d'estrògens (que s'emmagatzemen a la zona del greix) i/o l'ús de glucocorticoides per a l'asma poden debilitar significativament els ossos en un període llarg. És significatiu el cas de les corredores de distància, que durant els entrenaments no consumeixen productes lactis, per la qual cosa tenen una absorció de calci molt més baixa que altres grups de població.

És també un signe de normal de l'envelliment humà, mentre que l'osteoporosi es presenta en l'envelliment patològic.

Referències[modifica]

  1. Grup Científic de l'OMS per a la Prevenció i el Tractament de l'Osteoporosi (2000: Ginebra, Suïssa). Prevenció i tractament de l'osteoporosi: informe del Grup Científic de l'OMS (pdf) (en anglès), 2003 [Consulta: 31 maig 2007]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Osteopènia