Guillem Galceran de Cartellà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGuillem Galceran de Cartellà
Biografia
Naixement1230 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
les Planes d'Hostoles Modifica el valor a Wikidata
Mort1306 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (75/76 anys)
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata

Guillem Galceran de Cartellà (les Planes d'Hostoles, 1230 - 1306) fou el cap dels almogàvers durant la conquesta del regne de Sicília.

Biografia[modifica]

Després de la conquesta de Sicília, en la qual va participar juntament amb Roger de Llúria, Guillem Galceran de Cartellà va ser cridat a defensar el Principat durant la Croada contra la Corona d'Aragó, en la qual l'exèrcit croat va ser derrotat i el seu cap, el rei de França Felip III l'Ardit, va morir.

Assegurat el territori català, prengué partit per Frederic II en la Guerra de Sicília (1296-1302), que es va desenvolupar a l'illa arran de la Pau d'Anagni del 1295 per la qual Sicília havia de tornar a mans dels Anjou. Durant la guerra, va derrotar l'exèrcit de Roger de Llúria a la batalla de Cattanzaro. Tot seguit, va tornar a la cort de Jaume II i, poc després, encara va derrotar l'exèrcit napolità de Carles II d'Anjou a la batalla de Gagliano[1] i, amb Blasco d'Alagó el Vell, va aconseguir derrotar novament els angevins al setge de Messina de 1300. El tractat de Caltabellota de 1302 va posar fi definitivament a les hostilitats per Sicília i, ja vell, tornà a Hostoles, mentre els almogàvers formaven la Companyia Catalana d'Orient.

Referències[modifica]

  1. Diccionari biogràfic: A-C. Albertí, 1996, p. 484.