Publi Terenci Varró

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPubli Terenci Varró
Biografia
Naixement82 aC Modifica el valor a Wikidata
Narbona Modifica el valor a Wikidata
Mort40 aC ↔ 35 aC Modifica el valor a Wikidata (46/56 anys)
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, escriptor Modifica el valor a Wikidata
PeríodeRepública Romana tardana Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaTerenci Varró Modifica el valor a Wikidata
Paresvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata  i valor desconegut Modifica el valor a Wikidata

Publi Terenci Varró (en llatí Publius Terentius Varro) va ser un poeta romà força cèlebre, anomenat Varró Atací per distingir-lo de Varró Reatí, o Marc Terenci Varró. El seu malnom, Atací, derivava d'Atax, el riu de la Gàl·lia Narbonense, prop del qual havia nascut l'any 82 aC. Quan tenia 25 anys es va dedicar a l'estudi de la literatura grega. De la seva vida personal no se'n sap res més.

Obra[modifica]

De la seva obra resten considerables fragments encara que alguns són dubtosos per la dificultat de distingir entre els dos Varró, especialment quan només es menciona com a referència el cognom Varro o Terentius Varro.[1]

Algunes obres seves van ser:[2]

  • Traducció de l'Argonautica, o Corpus Argonautarum, una traducció lliure i sembla que amb variants de l'obra d'Apol·loni Rodi
  • Bellum Sequanicum, un poema heroic en almenys dos llibres sobre la guerra de Juli Cèsar contra Vercingetòrix.
  • Chorographia s. Cosmographia, de vegades anomenat Varronis iter, que sembla una descripció geogràfica i astronòmica. L'obra va ser usada per Plini el Vell a la Naturalis Historia.

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Volum III. Londres: John Murray, 1876, p. 1227. 
  2. Adkins, Lesley; Adkins, Roy A. Handbook to Life in Ancient Rome (en anglès). Oxford University Press, 1998, p. 233. ISBN 0195123328.