Lèntul Batiat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLèntul Batiat
Biografia
Naixement110 aC Modifica el valor a Wikidata
antiga Roma Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciólanista (en) Tradueix, polític de l'antiga Roma Modifica el valor a Wikidata
PeríodeRepública Romana tardana Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaCorneli Lèntul i Servili Vàcia Modifica el valor a Wikidata
CònjugeLívia Modifica el valor a Wikidata
FillsPubli Corneli Dolabel·la, fill adoptiu Modifica el valor a Wikidata
ParesGneu Corneli Lèntul III i Gaius Servilius Vatia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
GermansGneu Corneli Lèntul Clodià i Servilius Vatia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Gai Corneli Lèntul Batiat (llatí: Gaius Cornelius Lentulus Batiatus)[1] va ser el propietari d'una escola de gladiadors (ludus) a Càpua (prop del Vesuvi) que posseïa a Espàrtac, el líder de la revolta esclava durant la Tercera Guerra Servil (73-71 aC). Dels aproximadament 200 esclaus (la majoria tracis i gals), entre 70 i 78 van escapar al costat d'Espàrtac.[2]

Identitat i origen[modifica]

Segons Shackleton Bailey, erudit britànic en literatura llatina, el nom de Batiat podria ser una forma deformada del cognomen Vatia. En aquest cas, Gneu Corneli Lèntul Vàcia hauria pogut ser un Servili Vàcia adoptat per un membre de la gens Cornèlia, o bé un Corneli Lèntul adoptat per un Servili Vàcia.[3]

Biografia[modifica]

Batiat va ser un dels més famosos lanistes de la seva època, i un dels pocs de què se n'ha conservat la memòria fins als temps moderns. Va viure a Càpua, on es trobava el seu ludus gladiatorius, i immers en el luxe va rebre els ciutadans romans més rics, sobretot patricis, senadors i equites, per als quals va organitzar duels entre gladiadors, considerat generalment entre els més espectaculars i populars, així com el més ben pagat de tot Itàlia.

Una sèrie d'evidències textuals van portar a reconèixer-lo com el gerent de l'escola de gladiadors que, el 73 aC, va ser el bressol de la revolta del gladiador Espàrtac i dels seus companys, destinats a esdevenir l'espurna de la Tercera Guerra Servil.,[4] el més greu de la història Republicana que va tenir lloc en territori itàlic, amenaçant d'implicar directament la mateixa Roma.

En altres suports[modifica]

A la pel·lícula Espàrtac (1960), dirigida per Stanley Kubrick i basada en la novel·la Spartacus de Howard Fast, el paper de Batiat l'interpretà Peter Ustinov, que va guanyar l'Oscar al millor actor secundari l'any següent.

A la pel·lícula del mateix nom Spartacus (2004) el paper de Batiat l'interpretà Ian McNeice. A la sèrie de televisió Spartacus: Blood and Sand (2010), i a la seva precuela, Spartacus: Gods of the Arena (2011), Batiat va ser interpretar pet John Hannah.[5]

Referències[modifica]

  1. McGushin, Patrick. Sallust: The Histories (en anglès), 1991, p. 113. 
  2. McManus, Barbara. «History in Film» (en angles). Arxivat de l'original el 16 novembre 2011. [Consulta: 14 gener 2021].
  3. Sumner, G. V. «Two Studies in Roman Nomenclature. D. R. Shackleton Bailey» (en anglès). Classical Philology, 73, 2, abril 1978, pàg. 159–164. DOI: 10.1086/366419 [Consulta: 14 gener 2021].
  4. Plutarc, Vida de Cras, 8.
  5. «John Hannah on Spartacus: Blood and Sand» (en anglès). Starz. Arxivat de l'original el 17 juliol 2011. [Consulta: 14 gener 2021].