Blek le Rat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBlek le Rat

Xavier Prou (Blek le Rat) a San Francisco Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementXavier Prou
1951 Modifica el valor a Wikidata (72/73 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatFrancesa
FormacióÉcole Nationale Supérieure des Beaux-Arts Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióagent de policia, artista visual Modifica el valor a Wikidata
ArtGraffiti i Stencil
MovimentStreet art

Lloc webblekleratoriginal.com Modifica el valor a Wikidata
Obra de Blek le Rat a Londres (2008)

Xavier Prou (París, 1951),[1] més conegut pel nom artístic Blek le Rat, és un artista de graffiti parisenc que després d'aprendre la tècnica de «pochoir» (plantilla) a l'Escola de Belles Arts, influït per l'estergit propagandístic de Mussolini i el graffiti que va veure al metro en un viatge a Nova York, plasmà als carrers de París la seva obra des de 1983.

Després de dibuixar amb aquesta tècnica tancs de guerra, rates, figures humanes... per tota la ciutat, la fama li va arribar quan s'exposa la seva obra en el centre Georges Pompidou, considerat un dels museus d'art modern més importants del món.

« Intento exposar les millors coses de la vida mitjançant inesperades imatges que distreuen i delecten els vianants, traient-los de les seves preocupacions quotidianes. Malgrat les represàlies per part de la policia en contra del graffiti, continuaré assaltant els carrers en l'obscuritat, ja que per a mi, portar el treball directament als carrers és part primordial de l'evolució de l'art... »

Blek Le Rat. Manifest de Blek Le Rat

En els seus començaments, Blek pinta amb Gérard. Després va passar a fer-lo amb Jerome Mesnager, amb el qual donaria el salt a altres ciutats europees i finalment a Nova York. També amb Nemo, pertany a aquesta vella escola de París.

L'artista de graffiti britànic Banksy va reconèixer la influència de Blek dient «cada vegada que crec que he pintat alguna cosa lleugerament original, m'adono que Blek le Rat ho va fer millor, solament vint anys abans.» Aquesta cita va ser presa de la portada del DVD "Original Stencil Pioneer" de King Adz.

En l'actualitat són molts els que estan influïts per l'escola francesa d'estergit: Shepard Fairey (Obey), Dave Kinsey o Banksy entre d'altres.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Butin, Hubertus; i altres. Diccionario de conceptos de arte contemporáneo (en castellà). Madrid: Abada editores. ISBN 978-84-96775-46-6. 

Referències[modifica]

  1. Januszczak, Waldemar. «Blek le Rat, the man who gave birth to Banksy» (en anglès). Londres: The Sunday Times, 08-06-2008. [Consulta: 26 abril 2010].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Blek le Rat