Treball de recerca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula documentTreball de recerca
Nom curtTR i TREC Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra científica Modifica el valor a Wikidata
UbicacióCatalunya Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalcatalà Modifica el valor a Wikidata

El treball de recerca, també conegut com a TdR, TR o TREC, és un treball acadèmic que han de fer tots els estudiants de batxillerat de la Catalunya del Sud i de les Illes Balears[1] preferentment entre el tercer trimestre del primer curs del cicle i l'any escolar següent. Equival a dos crèdits del currículum (70 hores) i representa el 10 % de la qualificació de tot el batxillerat.[2] Pot emmarcar-se en una matèria o ser interdisciplinari. En la realització del treball de recerca, cada estudiant rebrà la tutorització d'un docent, que l'orientarà i en farà el seguiment.[3]

Està constituït per un conjunt d'activitats executades per l'alumnat, estructurades i orientades a la investigació, sobre un tema escollit i acotat, en part, per ell mateix. Això suposa, en molts casos, la realització d'activitats de camp (enquestes, experiments, muntatges, visites...) i no només d'activitats de recerca bibliogràfica.[cal citació]

Algunes entitats, d'entre les quals la Universitat Pompeu Fabra o la Universitat Ramon Llull, convoquen anualment certàmens en què reconeixen els treballs de recerca més reeixits per àrea de coneixement humà, com ara les humanitats o la tecnologia.[4][5]

Organització[6][modifica]

L'organització del treball de recerca suposa prendre decisions en l'àmbit del centre, per part de la coordinació pedagògica, dels departaments didàctics i del professorat. La coordinació pedagògica és responsable d'establir el marc general, les característiques i els criteris d'avaluació dels treballs de recerca, i d'informar-ne posteriorment; d'organitzar l'elecció i assignació de treballs de recerca, tant per part dels alumnes com per part del professorat que haurà de tutoritzar-los i avaluar-los; d'organitzar els processos de seguiment i avaluació d'aquests treballs.

Els departaments didàctics són responsables de concretar el tipus i les característiques dels treballs que es poden tutoritzar des de cada departament i facilitar la tria de treballs per part dels alumnes, tot orientant-los sobre els objectius que poden assolir, el tipus de recerca que hauran de realitzar, les hipòtesis més pertinents, etc.

La tasca dels professors/es encarregats d'orientar i assessorar els alumnes en la realització del treball de recerca consisteix a ajudar l'alumnat a concretar el tema del seu treball, els objectius a què aspira, la metodologia a emprar, l'aplicació d'estratègies, etc., així com, per mitjà de trobades periòdiques, l'accés de l'alumnat a l'assessorament i l'orientació sobre l'adequació de la metodologia emprada, els resultats parcials assolits, els recursos utilitzats..., en relació amb els objectius del treball.

Característiques[7][modifica]

  • Nivell de recerca adequat al curs
  • El tema l'escull l'alumne/a i pot ser d'una matèria o pot ser interdisciplinari.
  • Cada alumne/a tindrà un tutor per dur a terme el treball de recerca
  • Qualificació d'un 10% del batxillerat.
  • Presentació escrita i oral. S'han d'aprovar els dos apartats.
  • S'avalua la implicació de l'alumne durant la realització del treball, l’informe escrit i la presentació oral.
  • La metodologia és diferent segons el tipus de treball: científic, tecnològic, estadístic, artístic, literari, històric, etc.
  • Es tracta d’un treball individual o en parella.

Desenvolupament[modifica]

El treball de recerca es desenvolupa seguint una llista de fases:[8]

  1. Elecció del tema i la qüestió a investigar.
  2. Plantejament d’hipòtesis o objectius inicials.
  3. Planificació de la recerca.
  4. Cerca d’informació.
  5. Processament de la informació.
  6. Síntesi dels resultats de la investigació i elaboració de conclusions.
  7. Revisió de la feina feta.
  8. Presentació de l’informe de tipus escrit i oral.

Avaluació[cal citació][modifica]

L'orientació inicial a l'alumnat sobre el treball de recerca ha d'incloure informació sobre els criteris, el calendari i els instruments establerts per a l'avaluació del treball. Aquesta consta de dues parts:

  • Seguiment del treball per part del professor/a-tutor/a i avaluació formativa.
  • Presentació del treball i avaluació final.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]