Zouaïa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàZouaïa
Tipustribu Modifica el valor a Wikidata

Zouaïa (en versió francesa, que és la més corrent, transliterat de l'àrab com zuaya, també escrit Zuaia, Zouaya, etc.) fou el nom general de les tribus marabútiques del Magreb també anomenades tolba[1] (plural tolbes). Aquestes tribus, fraccions, grups i bandes, eren d'origen amazic i no podien competir militarment amb els hàssan o guerrers (àrabs) i van trobar la seva escapatòria en la religió i el pacifisme; mai portaven armes i els seus membres dedicats a l'estudi i l'oració eren anomenats marabuts, una mena de frares. Socialment eren una classe social per sota dels hàssan i per damunt dels zenaga.[2]

Referències[modifica]

  1. Villasante-de Beauvais, Mariella «Genèse de la hiérarchie sociale et du pouvoir politique "bidân"» (en francès). Cahiers d'Études Africaines, 37, 147, 1997, pàg. 587-633.
  2. Devey, Muriel. Karthala Editions. La Mauritanie (en francès), 2005, p. 103. ISBN 9782811138981. «Ainsi, c'est après la victoire des Hassan Maqil sur les zouaia que se constitue la hiérarchie sociale des pays maures : Hassan ou guerriers arabes, zouaia ou marabouts (tolba), zenaga ou Sanhadja tributaires, haratines et esclaves» 

Enllaços externs[modifica]