Iaroslav Lebedynsky

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIaroslav Lebedynsky
Biografia
Naixement1960 Modifica el valor a Wikidata (63/64 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador Modifica el valor a Wikidata
OcupadorInstitut Nacional de les Llengües i Civilitzacions Orientals Modifica el valor a Wikidata

Iaroslav Lebedynsky, nascut a París el 1960, és un historiador francès, d'origen ucraïnès, especialista en cultures guerreres antigues de l'estepa i del Caucas a les quals ha dedicat molts llibres. Ensenya des del 1997 Història d'Ucraïna a l'Institut Nacional de Llengües i Civilitzacions Orientals a París. Per tal de fer descobrir Ucraïna, Iaroslav Lebedynsky dirigeix amb Iryna Dmytryxyn la col·lecció Présence ukrainienne a Éditions L'Harmattan. Dirigeix el cercle d'investigació Gallia-Sarmatia que té com a objectiu estudiar les empremtes deixades pel sàrmates i alans a Occident. Codirigeix també amb Lora Arys-Djanaïéva la col·lecció Voix du Caucase, que té com a objectiu, a través de diferents temàtiques, fer conèixer aquesta regió amb moltes influències.

Biografia[modifica]

Iaroslav Lebedynsky va créixer en una família culta i poliglota que han contribuït al seu despertar intel·lectual. La part ucraïnesa de la seva família era originària d'Ucraïna central i completament russificada. Això li va permetre de molt jove aprendre rus i conèixer la cultura russa. Més tard va descobrir el seu patrimoni cultural ucraïnès.

El seu acostament a la Història[modifica]

Ben d'hora apassionat per la història, Iaroslav Lebedynsky no la concep sense associar-hi altres disciplines ciències socials. És en interessar-se per Ucraïna i el paper del seu territori en la història, que va desenvolupar una passió per les cultures antigues de l'estepa. D'aquesta passió, passà a l'estudi científic. Sobre la situació de la història a Ucraïna lamenta la proliferació d'obres pseudo-històriques que reflecteixen segons ell"un complex d'inferioritat que els ucraïnesos, sense adonar-se de la seva pròpia història o sense voler estar satisfets d'ella, construeixen mites compensatoris." "A França, la sub-informació sub-o fins i tot la desinformació en la història d'Ucraïna va conduir el 2001 a Iaroslav Lebedynsky i la seva col·lega Iryna Dmytryxyn a la creació de la col·lecció Présence Ukrainienne.

Obres[modifica]

Obres contributives[modifica]

  • Publicació original del 1869, Alexandre II, La collection d'armes de l'empereur de Russie, Édition du Portail, Paris, 1993.
  • Publicació original de 1651, Guillaume le Vasseur de Beauplan, Description d'Ukranie, L'Harmattan, Paris, 2002.
  • Recull de, Temoignages anciens sur les Tcherkesses, L'Harmattan, Paris, 2009.
  • Recull, co-presentat i traduït amb Lora Arys-Djanaïéva, Contes populaires Ossètes, L'Harmattan, Paris, 2010.
  • Col·lectiu, L'épée : Usages, mythes et symboles, Réunion des Musées Nationaux, Paris, 2011.

Enllaços externs[modifica]