Manuel Leiras Pulpeiro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaManuel Leiras Pulpeiro

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement25 octubre 1854 Modifica el valor a Wikidata
Mondoñedo (Lugo) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 novembre 1912 Modifica el valor a Wikidata (58 anys)
Mondoñedo (Lugo) Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementerio viejo de Mondoñedo (es) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, metge, autor Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènerePoesia Modifica el valor a Wikidata

Manuel Leiras Pulpeiro (Mondoñedo, 1854 - 1912) fou un escriptor gallec. Va estudiar Llatí i Humanitats en el seminari de la seva ciutat natal, i Medicina a Madrid. Va exercir la Medicina a Mondoñedo, amb un gran reconeixement popular.

Republicà, va ser President del Comitè Republicà Federal de Mondoñedo Liberal. Anticlerical, el seu tarannà li va crear nombroses dificultats a Mondoñedo, seu episcopal, aconseguint mantenir les seves conviccions amb total fermesa. Va rebutjar el nomenament de membre de la Reial Acadèmia Gallega per creure no merèixer-lo, però donà a aquesta institució important material per ell recollit. Va escriure un sol llibre, «Cantares Gallegos», amb poemes de tipus popular i de temàtica costumista, patriòtica i sàtira anticlerical, on eleva a la categoria de mite a figura del Mariscal Pardo de Cela.

Poema de Pulpeiro, gravat al costat de la seva tomba.

Cantà a Mondoñedo i a les seves terres, a Galícia i als seus problemes. Les seves restes van rebre sepultura en el cementiri civil de Mondoñedo. Pocs anys després de la seva mort es van recopilar en una edició les «Obres Completes» les composicions que havia deixat inèdites. Se li va dedicar en 1983 el Dia de les Lletres Gallegues.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Manuel Leiras Pulpeiro