Giudecca

Infotaula de geografia físicaGiudecca
(it) Giudecca Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusIlla Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaVenècia Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaprovíncia de Venècia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 45° 25′ 30″ N, 12° 19′ 43″ E / 45.425°N,12.328611111111°E / 45.425; 12.328611111111
Banyat perLlacuna de Venècia Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud1 m Modifica el valor a Wikidata
Superfície0,59 km² Modifica el valor a Wikidata

La Giudecca (Italiàː dʒuˈdɛkka; vènet: Zueca) és una illa de la llacuna de Venècia, al nord de la península itàlica. En realitat està formada per vuit illots units per una mateixa base rocosa.[1] És part del sestiere (districte) de Dorsoduro i una localitat del comune de Venècia.

La Giudecca es troba just al sud de les illes centrals de Venècia, separada pel Canal de la Giudecca. A l'extrem oriental, el canal de la Grazia la separa de l'illa de San Giorgio Maggiore, que ja pertany a un altre sestiere, el de San Marco.[2]

Història[modifica]

La Giudecca era coneguda antigament com a Spinalunga ("espina llarga"). El nom Giudecca prové d'una corrupció de la paraula llatina "Judaica" i per tant pot ser traduït com el "call": diverses ciutats d'Itàlia del sud i Sicília tenen barris històrics jueus anomenats Giudecca o Judeca. Tanmateix, el gueto original venecià era a Cannaregio al nord de la ciutat, i no hi ha cap evidència, a part del nom, que els jueus hagin mai viscut a Giudecca. A més, el terme "Giudecca" no ha estat utilitzat per a denotar els calls jueus de les ciutats d'Itàlia del nord.

Giudecca era històricament una àrea de palaus grans amb jardins, l'illa esdevenia una àrea industrial a inicis del segle XX amb drassanes i fàbriques, a més d'un estudi de cinema. Molta part de la indústria local va desaparèixer després de la Segona Guerra Mundial, sent ara considerada com a àrea residencial tranquil·la en gran part per allotjaments de classe treballadora amb alguns apartaments i cases exclusives. És coneguda pel seu moll llarg i per les seves esglésies, incloent-hi l'Església del Redemptor (Venècia). L'illa tenia d'un molí de farina enorme, el Molino Stucky, el qual ha estat convertit en un hotel de luxe i un complex d'apartaments. A l'altre extrem de Giudecca s'hi troba l'hotel de cinc-estels Hotel Cipriani amb grans jardins privats i piscina d'aigua salada.

Les renovacions modernes d'antigues arquitectures de Giudecca han augmentat la reputació de l'illa com a lloc de vacances. El 2011, els desenvolupadors venecians van reobrir les habitacions d'una prominent mansió del segle XVI com a lloguer de llarg termini sota el nom de "Villa F."[3]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Giudecca nell'Enciclopedia Treccani» (en italià). [Consulta: 29 novembre 2021].
  2. Vigolo, Stefano. «Isola di San Giorgio Maggiore» (en italià). Beni culturali online. [Consulta: 29 novembre 2021].
  3. Lawrence, Vanessa «Còpia arxivada». W, setembre 2011, pàg. 276. Arxivat de l'original el 8 de juny 2013 [Consulta: 11 març 2012].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]