Metro de Kōbe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMetro de Kōbe
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmetro Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació13 març 1977
Governança corporativa
Seu
Gestor/operadorKobe City Transportation Bureau (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Format per
Part detransports en commun à Kobe (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcity.kobe.lg.jp… Modifica el valor a Wikidata

El Metro de Kōbe (神戸市営地下鉄, Kōbe-shiei chikatetsu) és un ferrocarril metropolità de la ciutat de Kobe, capital de la prefectura de Hyogo, Japó.[1] La xarxa va ser fundada el 1977 i és propietat de la regidoria de transports de Kōbe, ens públic pertanyent a l'ajuntament. Com a la majoria de grans ciutats japoneses, la xarxa pública de ferrocarril es complementa amb altres de privades i del tercer sector.

Història[modifica]

L'agost de 1917 s'inaugurà a Kôbe el tramvia municipal, el qual prestà servei a la ciutat fins al seu desmantellament el març de 1971. El metro es va plantejar el mateix any com un sistema de substitució als antics tramvies per a prestar servei als barris del nord i l'oest de la ciutat. La construcció de la primera línia començà el mateix any. El març de 1977 s'inaugurà i començà el seu servei la línia Seishin de 5,7 quilòmetres des de l'estació de Myōdani fins a l'estació de Shin-Nagata.

Des de 1977, la xarxa ha estat en constant creixement. Al març de 1987es creà la línia Seishin-Yamate, la qual cobrix 22,7 quilòmetres des de l'estació de Seishin-chūō fins a l'estació de Shin-Kōbe. Després d'això, la línia es va vore complementada per una de privada, la línia Hokushin, la qual circula entre Shin-Kôbe i l'estació de Tanigami i que el maig de 2020 va passar a mans públiques formant part de manera oficial del metro de Kôbe. Les dues línies juntes formen la "línia verda", que serveix el nord de la ciutat. Tot i la tragèdia del terratrèmol de Kobe de 1995i amb el desig d'unir els districtes de Hyōgo i Nagataamb el cor de la ciutat, el juliol de 2001 s'inaugurà la línia Kaigan, de 7,9 quilòmetres, entre l'estació de Shin-Nagata i l'estació de Sannomiya-Hanadokeimae.[2]

Línies[modifica]

Color i icona No. Nom Nom original Inaugurada Darrera
extensió
Llargaria Estacions
Verd S Línia Seishin-Yamate 西神・山手線 1977 1987 22,7 km 16
Blau K Línia Kaigan 海岸線 2001 - 7,9 km 10
Marró S Línia Hokushin 北神線 1988 - 7,5 km 2
Total: 129,9 km 123

Parc mòbil[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Metro de Kōbe