Línia Barcelona-Vilanova-Valls

Infotaula xarxa de transportsLínia Barcelona-Vilanova-Valls
Barcelona Sants - Bif. de Picamoixons
41° 22′ 45″ N, 2° 08′ 25″ E / 41.379138°N,2.140298°E / 41.379138; 2.14029841° 18′ 24″ N, 1° 11′ 40″ E / 41.306649°N,1.194387°E / 41.306649; 1.194387
PropietatAdif
Dades tècniques
Ample ferroviari1.668 mm
Enllaç amb:
Mapa línia Barcelona-Vilanova-Valls
Línia a Lleida
La Plana - Picamoixons
Línia Tarragona-Reus-Picamoixons-Lleida
Valls
Nulles-Bràfim
Vilabella
Salomó
connexió amb Reus (en desús)
Canviador d'ample de via
Roda de Berà
Roda de Mar
direcció Línia a Tarragona
Sant Vicenç de Calders
Línia a Vilafranca
Calafell
Segur de Calafell
Cunit
Cubelles
Connexió amb línia orbital
Vilanova Oest
Vilanova i la Geltrú
Vilanova Centre
Vilanova Est
Connexió amb línia orbital
Garraf P&R
Sitges
Sitges Llevant
Connexió amb línia orbital
direcció Mataró
Vallcarca (fora de servei)
Garraf
Platja de Castelldefels
Castelldefels
Gavà
Viladecans
Aeroport
direcció Camp de Tarragona
El Prat de Llobregat Obres
nou ramal de mercaderies
antic ramal de mercaderies i a Drassanes
Bellvitge
Línia a Molins de Rei
Obres Torrassa (nova estació)
direcció Camp de Tarragona
Barcelona Sants
túnel de Provença (en obres)
direcció Plaça Catalunya
Vegeu Mapa ferroviari de Barcelona

La línia Barcelona-Vilanova-Valls és una línia de ferrocarril catalana propietat de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) que connecta Barcelona amb Valls passant per la costa. La línia comença a la bifurcació de la línia de Vilafranca passada l'Estació de Sants i acabava a l'Estació de la Plana - Picamoixons enllaçant amb la línia Tarragona-Reus-Lleida.

La línia és d'ample ibèric i doble via i els serveis que transcorren per la línia són de rodalia, regional i/o mercaderia.

Característiques generals[modifica]

Aquesta línia parteix de la bifurcació que hi ha entre l'Estació de Sants i l'estació de l'Hospitalet de Llobregat de la Línia Barcelona-Vilafranca-Tarragona, després marxa direcció al Prat de Llobregat on després se separa de Línia el Prat - Aeroport. A l'estació de Sant Vicenç de Calders enllaça de nou amb la Línia Barcelona-Vilafranca-Tarragona però de seguida parteix cap a Valls. A Roda de Berà hi ha una connexió i un canviador d'ample amb la LAV Madrid - Saragossa - Barcelona - Frontera Francesa i finalment la línia acaba a l'Estació de la Plana - Picamoixons enllaçant amb la Línia Tarragona-Reus-Picamoixons-Lleida

Serveis ferroviaris[modifica]

Antigament l'estació terminal de la línia estava situada a les Hortes de Sant Beltran, vora les Drassanes, però desaparegué quan s'unificà la línia amb la Línia Barcelona-Martorell-Vilafranca-Tarragona, fent que després del Prat pujes cap a Bellvitge per unir-se a aquesta línia i entrar a l'estació de Sants.

Per aquesta línia hi circulava la línia de trens de la R10 de Rodalies Barcelona que unien l'Aeroport amb l'Estació de França, però des de 2009 aquest servei ha quedat assumit per la R2 Nord. Des de Sant Vicenç de Calders cap a Barcelona circula la R2 de Rodalies Barcelona per després anar cap a Maçanet-Massanes. També hi circulen trens de mitjana distància i llarga distància.

Història[modifica]

El 22 d'octubre de 1878 es va aprovar la transferència de la concessió del ferrocarril de Barcelona a Vilanova i Valls de Francisco Gumá a la Companyia dels Ferrocarrils de Valls a Vilanova i Barcelona (VVB), que posteriorment s'anomenaria Companyia dels Ferrocarrils Directes de Madrid i Saragossa a Barcelona, que va inaugurar la línia el 29 de desembre de 1881.[1]

A Barcelona van situar inicialment la terminal a l'horta de Sant Beltran a prop de les Drassanes.[1]

Galeria d'imatges[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Línia Barcelona-Vilanova-Valls
  1. 1,0 1,1 Alcaide González, Rafael. «El ferrocarril como elemento estructurador de la morfología urbana: El caso de Barcelona 1848-1900». Scripta Nova Vol. IX, núm. 194 (65). Universitat de Barcelona, 01-08-2005. [Consulta: 25 febrer 2012].