Pachyrukhos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPachyrukhos Modifica el valor a Wikidata

Representació artística Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreNotoungulata
FamíliaHegetotheriidae
GènerePachyrukhos Modifica el valor a Wikidata
Ameghino, 1885
Espècies
  • P. elongatus
  • P. moyani
  • P. ngenwinkul
  • P. politus
  • P. teres
  • P. tribius

Pachyrukhos és un gènere de mamífers notoungulats extints de la família dels hegetotèrids. Se n'han trobat restes fòssils a Sud-amèrica.

Generalitats[modifica]

Recreació artística de Cladosictis lustratus caçant un Pachyrukhos

Visqué entre finals de l'Oligocè fins a mitjans del Miocè, a l'Argentina (Sud-amèrica).

Presenta certes semblances amb els conills, del qual ocupava el nínxol ecològic. Posseïa una cua curta i extremitats posteriors més llargues que les anteriors. És evident que es desplaçava saltant, com ho fan els conills. El cap també s'assemblava al dels conills i s'anava estretint fins a formar un morro punxegut.

Característiques[modifica]

Feia uns 30 cm de llarg i era molt semblant a un conill, amb la cua curta i unes grans potes posteriors. És probable que Pachyrukhos també fos un bon saltador. El seu crani era semblant al d'un conill i tenia les dents adaptades per menjar una dieta a base de nous i plantes molt dures. La seva oïda estava molt desenvolupada, cosa que possiblement indicava que tenia les orelles llargues o grans. Tenia també grans conques oculars. Aquestes característiques indiquen que l'animal era de costums nocturns. Aquestes semblances no sorprenen, car Pachyrukhos ocupava el nínxol ecològic dels conills a Sud-amèrica. Tanmateix, no està emparentat amb els conills actuals, sinó que es tracta d'un cas de convergència evolutiva.

Referències[modifica]

  • Palmer, D. The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals (en anglès). Londres: Marshall Editions, 1999, p. 251. ISBN 1-84028-152-9. 

Enllaços externs[modifica]