Kwadi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaKwadi
Altres nomsBakoroka, Cuanhoca, Cuepe, Curoca, Koroka, Makoroko, Mucoroca
Tipusllengua, llengua morta i llengua extinta Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlantsextinta
Autòcton deextrem sud-occidental, al sud de Namibe
EstatAngola
Classificació lingüística
llengües khoisànides Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Sistema d'escripturacap valor Modifica el valor a Wikidata
Nivell de vulnerabilitat6 extint Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3kwz Modifica el valor a Wikidata
SILkwz
Glottologkwad1244 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuekwz Modifica el valor a Wikidata
UNESCO124 Modifica el valor a Wikidata
IETFkwz Modifica el valor a Wikidata

El kwadi és una llengua khoisànida de clic extinta que es parlava al sud-oest d'Angola, al sud de la província de Namibe.[1] Segons l'ethnologue el zorotua era un dialecte d'aquesta llengua, que encara s'utilitzava de manera regular el 1971, però que a l'hivern de 1981 ja no tenia parlants vius.[1] El kwadi no s'havia escrit. El seu codi ISO 639-3 és kwz i el seu codi al glottolog és kwad1244.[2]

A la dècada de 1950 només hi havia uns 50 parlants de kwadi, dels quals només n'hi havia entre 4 i 5 que n'eren totalment competents. El 1965 es coneixien tres parlants parcials però el 1981 ja no se'n va trobar cap.

Família lingüística[modifica]

Com que el kwadi està poc recordat, no hi ha moltes evidències per a classificar-lo. Algunes vegades és classificat com membre de la família divergent de les llengües khoe-kadis, que és tal com surt a la classificació del glottolog.[2] Aquesta proposta és discutida, però els seus defensors diuen que el khadi havia mantingut elements del proto-khoe que havien estat perduts per les llengües khoes occidentals degut a la influència de les llengües juus de Botswana.[3]

Etnolingüística, el poble Kwadi[modifica]

Els kwadis, que en bantú eren anomenats kwepe, sembla que havia estat un poble de caçadors-recol·lectors de l'Àfrica del Sud-oest que van adoptar la llengua nama. Eren principalment pescadors de la zona baixa del riu Coroca.[4] Els kwadis estan relacionats amb els kwisis.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Kwadi». ethnologue. [Consulta: 29 gener 2015].
  2. 2,0 2,1 «Language: Kwadi». glottolog. [Consulta: 29 gener 2015].
  3. Changing profile when encroaching on hunter-gatherer territory?: towards a history of the Khoe–Kwadi family in southern Africa. Conferència de Tom Güldemann, presentada al congrés Historical linguistics and hunter-gatherer populations in global perspective, al Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, Agost de 2006.
  4. Blench, Roger «Are the African Pygmies an Ethnographic Fiction?». Challenging Elusiveness: Central African Hunter-Gathereres in a Multidisciplinary Perspective [Leiden], 1999, pàg. 41-60.

Enllaços externs[modifica]