JSON

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de format de fitxerJSON
Tipusformat de fitxer, format de serialització de dades, estàndard obert i mitjà llegible per màquina Modifica el valor a Wikidata
Extensiójson Modifica el valor a Wikidata
MIMEapplication/json Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial2001 Modifica el valor a Wikidata
Extensió deJavaScript Modifica el valor a Wikidata
EstàndardRFC 8259: The JavaScript Object Notation (JSON) Data Interchange Format (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Stack ExchangeEtiqueta i Etiqueta Modifica el valor a Wikidata
Wiki del format de fitxerJSON Modifica el valor a Wikidata
LocFDDfdd000381 Modifica el valor a Wikidata
PRONOMfmt/817 Modifica el valor a Wikidata
Lloc webjson.org Modifica el valor a Wikidata

JSON (acrònim de JavaScript Object Notation) és un estàndard obert basat en text dissenyat per a intercanvi de dades llegible per humans. Deriva del llenguatge script JavaScript, per a representar estructures de dades simples i llistes associatives, anomenades objectes. Malgrat la seva relació amb el JavaScript, té implementacions per a gran part dels llenguatges de programació. Douglas Crockford va especificar i popularitzar el format JSON,[1] i es descriu a l'[RFC:4627 RFC:4627]. El tipus MIME del JSON és application/json. L'extensió de fitxer és .json.

El format JSON s'utilitza habitualment per serialitzar i transmetre dades estructurades en una connexió de xarxa. S'utilitza principalment per intercanviar dades entre un servidor i una aplicació web, sent una alternativa a l'XML. S'utilitza freqüentment en aplicacions Ajax.

Referències[modifica]

  1. Video: Douglas Crockford — The JSON Saga Arxivat 2011-05-11 a Wayback Machine., on Yahoo! Developer Network. In the video Crockford states: "I do not claim to have invented JSON ... What I did was I found it, I named it, I described how it was useful. [and a few sentences later ...] So the idea's been around there for a while. What I did was I gave it a specification, and a little website."

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: JSON