Marca Geronis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La porció covada del mapa al nord-est excepte la Marca Billunga era la marca Geronis, en la que la Marca de Merseburg que era el centre fou una de les seves particions.

La Marca Geronis ("Marca de Geró")[1] fou un gran marca del nord-est d'Alemanya a la meitat del segle x. Fou creava probablement per a Thietmar de Merseburg, marcgravia de la frontera amb seu a Merseburg (després del 920) i va passar als seus dos fills consecutivament: Sigfrid de Merseburg i Geró. A la mort de Geró el 965 es va dividir en cinc (a vegades sis) marques diferents: la Nordmark, l'Ostmark, Meissen, Zeitz, i Merseburg.

Com que la seu "comtal" de Sigfrid i Geró era Merseburg, s'ha anomenat a vegades com Marca de Merseburg. Tanmateix se sol evitar aquest nom perquè hi va haver també una marca de Merseburg sorgida després del 965. La diòcesi central a la marca era Magdeburg, i per això a vegades s'ha anomenat marca de Magdeburg (Magdenburger Mark). Uns altres historiadors prefereixen anomenar-la com Marca Oriental Saxona o simplement Marca Oriental (Ostmark), però aquests termes també s'apliquen a una altra marca que es va crear el 965. Com que la marca Geronis fou creada simultàniament amb la Marca Billunga (o Marca dels Billungs) al nord, es diu a vegades que fou la meitat del sud de les Ostmarks. Alguns historiadors fins i tot l'anomenen "Marca de Meissen".[2] Dins d'una mateixa pàgina, James Westfall Thompson, es referix a la marca com a "Sorben Mark" i com a "Thuringian Mark".[3]

Part de la complicació per establir la territorialitat de la marca que Geró va governar és deu a la naturalesa del títol marcgravial a la Saxònia del segle desè. Pot haver significat govern territorial, però d'altra banda pot haver estat un títol honorífic per a comtes especialment poderosos que no indiquen res més que una preeminència en proporcionar defensa per a les províncies en les quals es trobaven els seus comtats. S'ha suggerit que les jurisdiccions de les marques fins i tot s'encavalcaven dins d'altres províncies.

El 965, a la mort de Geró, la marca fou dividida i Merseburg es va convertir en el centre d'una marca més petita, més restringida que va ser concedida a Gunther de Merseburg. A la mort de Gunther el 982 fou unida a la marca de Meissen.

Referències[modifica]

  1. Thompson, 639.
  2. Jakubowska, 64 n16.
  3. Thompson, 487.

Fonts[modifica]