Càncer de laringe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaCàncer de laringe
modifica
Tipuscàncer de cap i coll, carcinoma, neoplàsia laríngia, càncer del sistema respiratori i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatoncologia Modifica el valor a Wikidata
Clínica-tractament
 Medicació
Càrrega2.749.816 Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-112C23 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10C32
CIM-9161
Recursos externs
NCIthroat Modifica el valor a Wikidata
Patient UKlaryngeal-cancer Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0007107 i C0007107 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:2596 Modifica el valor a Wikidata
Carcinoma laríngic

El càncer de laringe és un càncer que es pot desenvolupar en qualsevol part de la laringe, però la taxa de curació es veu afectada per la ubicació del tumor.

La majoria dels càncers de laringe són carcinomes de cèl·lules escatoses, el que reflecteix el seu origen en l'epiteli de la laringe.

Per efectes de classificació del tumor, la laringe es divideix en tres regions anatòmiques:

La majoria dels càncers de laringe s'originen en la glotis. Els càncers supraglòtics són menys freqüents i els subglòtics encara ho són menys.

El càncer de laringe pot propagar-se per extensió directa a les estructures adjacents, per metàstasis als ganglis de la regió cervical, o més distant, a través del torrent sanguini. La metàstasi a pulmó és freqüent.

A Girona, la incidència percentual sobre el total de càncers és del 1,3%.[1] A Catalunya, té una taxa de supervivència a cinc anys per a homes al voltant del 66%.[2] A Catalunya, les taxes de mortalitat (x 100.000 hab.; i en % sobre el total de càncers per sexe; estandarditzades segons sexe, 2018) són: 0,18 dones; 3,68 homes; 1,77 total; 0,16% en dones; 1,56% en homes.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Càncer de laringe