Fem la República Catalana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentFem la República Catalana
Imatge
Tipusmanifestació Modifica el valor a Wikidata
Part deprocés independentista català Modifica el valor a Wikidata
Data11 setembre 2018 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióBarcelona Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
OrganitzadorAssemblea Nacional Catalana Modifica el valor a Wikidata
Nombre de participants1.000.000 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webdiada.assemblea.cat Modifica el valor a Wikidata
Imatge de la manifestació de la Diada del 2018

Fem la República Catalana és una concentració que es va dur a terme a l'Avinguda Diagonal de Barcelona el dia onze de setembre de 2018 amb l'objectiu de reivindicar la independència de Catalunya.[1] La Guàrdia Urbana de Barcelona va xifrar en prop d'un milió de persones la participació en l'esdeveniment.[2]

Història[modifica]

Anys anteriors[modifica]

Històricament la Diada Nacional de Catalunya ha servit al col·lectiu independentista per a reclamar la llibertat del territori català. El 2012, amb la Manifestació «Catalunya, nou estat d'Europa», es va massificar l'acte per primera vegada, amb una participació entre 600.000[3] i 1.500.000[4][5] persones reclamant la independència. L'any següent es va organitzar la Via Catalana, que emulava la Via Bàltica realitzada el 1989 per a demanar la independència dels Països Bàltics. El 2014, es va organitzar una gran manifestació a Barcelona, coneguda amb el nom de Via Catalana 2014, on més d'un milió i mig de persones es van congregar a l'avinguda de la Diagonal i a la Gran Via de les Corts Catalanes formant una V per demanar la independència de Catalunya. Un any després es va realitzar una gran concentració a Barcelona, coneguda amb el nom de Via Lliure. El 2016 es va diversificar. Sota el lema A punt es van organitzar diverses concentracions a Barcelona, Berga, Lleida, Salt i Tarragona. La Diada de 2017 es va produir un cop aprovada la Llei del referèndum d'autodeterminació de Catalunya i en un moment de xoc de legitimitats entre el Govern d'Espanya i el de la Generalitat de Catalunya.

Repercussió internacional[modifica]

A escala internacional, l'acte va despertar l'atenció de mitjans de comunicació d'arreu del món, com el New York Times[6], Le Monde[7], The Guardian[8] o la BBC,[9] entre molts d'altres.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fem la República Catalana