Ievguénia Kanàieva

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIevguénia Kanàieva

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ru) Евгения Канаева Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 abril 1990 Modifica el valor a Wikidata (34 anys)
Omsk (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Alçada172 cm Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógimnasta rítmica Modifica el valor a Wikidata
Nacionalitat esportivaRússia Modifica el valor a Wikidata
Esportgimnàstica rítmica Modifica el valor a Wikidata
Entrenador principalVera Shtelbaums (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Trajectòria
  Equip Competició
-  CSKA Moscou Modifica el valor a Wikidata
Participà en
2012gymnastics at the 2012 Summer Olympics – women's rhythmic individual all-around (en) Tradueix  (medalla d'or olímpica)
2008gymnastics at the 2008 Summer Olympics – women's rhythmic individual all-around (en) Tradueix  (medalla d'or olímpica) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Olympics.com: evgeniya-kanaeva Modifica el valor a Wikidata
Medaller
Gimnàstica (rítmica)
Jocs Olímpics
Or Pequín 2008 individual
Or Londres 2012 individual
Campionat del Món
Or Patras 2007 equips
Or Mie 2009 individual
Or Mie 2009 pilota
Or Mie 2009 cercle
Or Mie 2009 cinta
Or Mie 2009 corda
Or Mie 2009 equips
Or Moscou 2010 individual
Or Moscou 2010 pilota
Or Moscou 2010 cercle
Or Moscou 2010 equips
Plata Moscou 2010 corda
Or Montpellier 2011 individual
Or Montpellier 2011 pilota
Or Montpellier 2011 cercle
Or Montpellier 2011 cinta
Or Montpellier 2011 corda
Or Montpellier 2011 equips
Campionat d'Europa
Or Bakú 2007 equips
Or Bakú 2007 cinta
Or Torí 2008 individual
Or Bakú 2009 equips
Or Bakú 2009 pilota
Or Bakú 2009 cercle
Or Bakú 2009 cinta
Or Bakú 2009 corda
Or Bremen 2010 individual
Or Minsk 2011 equips
Or Minsk 2011 cercle
Or Minsk 2011 cinta
Plata Minsk 2011 pilota
Or Nizhny Novgorod 2012 individual
Universíada
Or Belgrad 2009 individual
Or Belgrad 2009 pilota
Or Belgrad 2009 cercle
Or Belgrad 2009 cinta
Or Belgrad 2009 corda
Or Shenzhen 2011 individual
Or Shenzhen 2011 pilota
Or Shenzhen 2011 cercle
Or Shenzhen 2011 corda
Plata Shenzhen 2011 cinta

Ievguénia Olegovna Kanàieva (en rus Евгения Олеговна Канаева) (2 d'abril de 1990, Omsk, Unió Soviètica) és una gimnasta rítmica russa, guanyadora de dues medalles olímpiques. És considerada com una de les millors gimnastes rítmiques de la història.

Biografia[modifica]

Infància[modifica]

Ievguénia Kanàieva va néixer el 2 d'abril de 1990 en la ciutat russa d'Omsk, Sibèria, la seva mare, Svetlana, també va ser una gimnasta rítmica. No obstant això, va ser la seva àvia, una gran aficionada a la gimnàstica rítmica i patinatge artístic, qui la va introduir en aquest món, a l'edat de 6 anys. Tot i la seva curta edat, Kanàieva ja havia mostrat un enorme potencial. A més de la seva passió per la gimnàstica rítmica, Eugènia era coneguda per la seva amabilitat i preocupació pels altres. L'anomenaven "la Mare Teresa».

Kanàieva va ser seleccionada per unir-se a un grup de joves gimnastes rítmiques d'Omsk a l'edat de 12 anys. La seva actuació va cridar la mirada d'Amina Zaripova, la persona a càrrec del programa de joventut. Amina la va convidar a entrenar en l'Escola de la Reserva Olímpica. En 2003 es va presentar com gimnasta rítmica júnior per participar en el Campionat Mundial de Clubs al Japó al costat d'Irina Tchachina i Alina Kabàieva, on va guanyar el títol júnior. En la mateixa època, va ser vista per l'entrenadora cap de l'equip nacional de Rússia, Irina Viner Aleksandrovna. Va Ser acceptada per a formar-se en 'Novogorsk', el centre de formació per als membres de l'equip nacional.

L'ascens[modifica]

Kanàieva en el camí per assolir un nivell superior no va estar exempta de dificultats a causa dels recursos rics de Rússia en els gimnastes rítmics. A causa de la competitivitat de Kabàieva, simplement no hi havia espai per Kanàieva. No obstant això, ella treballava de valent contínuament, i l'oportunitat va arribar el 2007.

L'estiu de 2007, l'equip de gimnastes rítmiques, que se suposava que es dirigia cap al campionat europeu a Bakú de l'Azerbaidjan eren Kabàieva, Sessina i Kapranova. No obstant això, a causa d'una lesió greu, Kabàieva va haver de retirar-se en la vigília del campionat. A la recerca d'un substitut, Viner va confiar en Kanàieva de l'equip de reserva per a fer un aparell, la cinta. Malgrat la poca antelació,la primera actuació de Kanàieva en l'escena internacional no va decebre als seus entrenadors i simpatitzants. Kanàieva va guanyar les medalles d'or en els aparells individuals i en la competició per equips. Pocs mesos després, va guanyar una altra medalla d'or en la competició per equips en el Campionat Mundial a Patras, Grècia.

La temporada dels jocs olímpics[modifica]

Amb l'oportunitat de participar en els Jocs Olímpics d'Estiu de 2008 realitzats a Pequín (República Popular de la Xina), el rendiment Kanàieva el 2008 va ser impressionant. Totes les seves actuacions van ser dissenyats amb alta dificultat.

Kanàieva va començar la seva temporada 2008 sota l'ombra de Sesina, Kapranova i la llavors campiona del món, Anna Bessonova. No obstant això, a mitjans de la primavera va ser capaç de superar tots els obstacles i guanyar tots els Concursos generals, els títols de la sèrie Grand Prix i la Copa del Món, així com el Campionat Nacional de Rússia. En el Campionat d'Europa a Torí, Itàlia, ja no era una substituta o una reserva de fa un any, es va establir com una gimnasta rítmica d'alt nivell de l'equip nacional rus. Derrotà Bessonova i Kapranova amb puntuacions elevades en totes les seves actuacions i es va posar per davant com a campiona d'Europa.

Kanàieva era el més jove entre tots els finalistes en la competició olímpica de Gimnàstica Rítmica. No obstant això, ella estava molt tranquil·la i va fer el menor nombre d'errors. En les seves paraules en els jocs olímpics van ser: "diferent de totes les altres competicions. Tu només t'has de concentrar en tu mateix, en l'aparell i la catifa. No s'ha de prestar atenció en una altra cosa. Em vaig convèncer que tot estaria bé, que no em preocupés. " Amb aquesta mentalitat, Kanàieva va guanyar el títol olímpic amb un resultat excel·lent 75,50, per davant del segon lloc Inna Zhukova de Belarús per un marge de 3,50 punts.

En el Campionat Europeu de 2008, a Torí va ser la millor gimnasta guanyant gairebé amb tots els punts complets en totes les categories, ocupant el primer lloc en cada esdeveniment.

En el Campionat del Món de 2009 a Mie, Japó, va aconseguir 6 medalles d'or. És l'única dona en la història de la gimnàstica rítmica que ha aconseguit això.

En el Campionat Europeu de 2009 a Bakú (Azerbaidjan), va aconseguir cinc medalles d'or de 5 possibles. És una de les millors gimnastes de rítmica de la història. Kanàieva amida 1.68m i pesa 42 kg.

En els Jocs Olímpics d'Estiu de 2012 celebrats a Londres (Regne Unit) aconseguí revalidar l'or olímpic, esdevenint la primera gimnasta a aconseguir aquest fet.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ievguénia Kanàieva