Ànec glacial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuÀnec glacial
Clangula hyemalis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Envergadura0,71 m Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Vulnerable
UICN22680427 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreAnseriformes
FamíliaAnatidae
GènereClangula
EspècieClangula hyemalis Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Nomenclatura
Sinònims
  • Genus:
  • Harelda

Species:

  • Harelda hyemalis
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Endèmic de

L'ànec glacial o moretó[1](Clangula hyemalis) és un ànec marí de talla mitjana i el darrer membre vivent del gènere Clangula.

Descripció[modifica]

Femella

Els adults tenen les parts de sota blanques però la resta del plomatge experimenta una muda complicada. El mascle té una llarga cua en punta (de 10 a 15 cm).

El seu hàbitat de cria són els estanyols i aiguamolls de la tundra a Alaska, nord del Canadà, nord d'Europa i Rússia. El niu es troba a terra prop de l'aigua. Són ocells migradors i passen l'hivern a les costes est i oest de Nord-amèrica, als Grans Llacs, costa nord d'Europa i Àsia arribant aïlladament a la Mar negra. La zona més important d'hivernada és el Bàltic amb uns 4,5 milions d'individus.

Formen grans esbarts en la migració. S'alimenten de mol·luscs, crustacis i alguns peixos petits. S'alimenten normalment en superfície però poden capbussar-se fins a 60 m.

A Amèrica del nord abans es deien Oldsquaw, però el nom tenia connotacions indígenes pel natius nord-americans.[2] La Unió d'Ornitòlegs Americans (American Ornithologists' Union (2000) va establir que la consideració del que és políticament correcte no era suficient per canviar-ne el nom però finalment s'ha adoptat el mateix nom que a la Gran Bretanya de Long-tailed Duck.

Referències[modifica]

Notes[modifica]

  1. DCVB
  2. Encara que squaw és una paraula que simplement significa "dona jove" actualment a l'iioma Massachusett i algonquí es considera com ofensiu per a molts amerindis i així consta en diccionaris moderns.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ànec glacial