Grimmita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrimmita

Imatge BSE de grimmita (Gr) amb altres minerals Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaNiCo₂S₄
Localitat tipusmina Uranium No. 9, Háje, districte de Příbram, Bohèmia Central, República Txeca
Classificació
Categoriasulfurs
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 9,3933(9) Å
Grup espacialgrup espacial 227 Modifica el valor a Wikidata
Colorgris amb un to rosat
Exfoliacióno observada
Fracturairregular, desigual
Duresa4,5 a 5,5
Lluïssormetàl·lica
Densitat4,96  g/cm3 (calculada)
Pleocroismeno visible
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2020-060
Any d'aprovació2020
SímbolGmm
Referències[1]

La grimmita és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany al subgrup de la linnaeïta. Rep el nom en honor de Johann Grimm (24 de juny o 24 de juliol de 1805, Jáchymov, Imperi Austríac - 26 de juny de 1874, Břasy, Imperi Austrohongarès), el principal administrador de mines i molins a Příbram i modernitzador de les operacions. També va ser el segon director del Col·legi Miner de Příbram. Va escriure molts llibres sobre tecnologies i educació mineres, geologia i minerals de zones txeques i hongareses.

Característiques[modifica]

La grimmita és un sulfur de fórmula química NiCo₂S₄ que durant molt de temps va ser pobrament definida i inclosa dins la definició de la siegenita, fins que no va ser aprovada com espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2020, i publicada un any més tard.[2] Cristal·litza en el sistema isomètric. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 4,5 i 5,5.

Les mostres que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es conserven a les col·leccions mineralògiques del Museu Miner de Příbram amb el número de catàleg: 3/2020, i al departament de mineralogia i petrologia del Museu Nacional de Praga amb el número de catàleg: p1p 49/2020.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al que avui és la República Txeca (abans part de l'imperi austríac), concretament a la mina Uranium No. 9, situada a la localitat de Háje, dins el districte de Příbram (Bohèmia Central). També ha estat descrita a la mina El Entredicho, situada a la localitat d'Almadenejos, a la província de Ciudad Real (Castella - la Manxa, Espanya). Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Grimmita
  1. «Grimmite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 desembre 2023].
  2. Škácha, Pavel; Sejkora, Jiří; Plášil, Jakub; Dolníček, Zdeněk; Ulmanová, Jana «Grimmite, NiCo<sub>2</sub>S<sub>4</sub>, a new thiospinel from Příbram, Czech Republic». European Journal of Mineralogy, 33, 2, 19-04-2021, pàg. 175–187. DOI: doi:10.5194/ejm-33-175-2021 [Consulta: 7 desembre 2023].