Castell de Picalquers

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Picalquers
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegles xii, XVIII-XIX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaEsplugues de Llobregat Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. Doña Carolina, 1. Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat)
Map
 41° 23′ N, 2° 05′ E / 41.38°N,2.09°E / 41.38; 2.09
BCIN
IdentificadorBCIN: 826-MH
BIC: RI-51-0005471
IPAC: 921

El Castell de Picalquers és un edifici enderrocat d'Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat) sobre el qual s'edificà al segle xix l'actual torre dels Lleons. El conjunt és protegit com a bé cultural d'interès nacional.

Descripció[modifica]

És una casa-torre amb celler semisoterrani. El cos central, més alt que els laterals, té coberta a quatre aigües i està format per planta baixa, pis i golfes. El pis s'obre a l'exterior mitjançant un balcó de llinda i barana de ferro.

Els cossos laterals són de coberta de bigues de fusta a dues aigües i consten de planta baixa i golfes. A l'accés del jardí posterior s'alça una escalinata, amb barana de ferro, al peu de la qual s'hi troben dos lleons de pedra. Damunt la llinda d'aquesta porta hi ha un relleu d'un cap romà, possible resta d'una obra anterior.

Obra de maçoneria de pedra, paviments i voltes de ceràmica, i els pilars de pedra o rajoles.

Ara convertit en restaurant, té als seus baixos restes medievals i fins i tot romanes.

Història[modifica]

La família Picalquers era documentada al segle xii, al terme d'Esplugues. L'any 1325, Guillermina, vídua de Ramon de Picalquers, ven a Pere Tarré la propietat amb totes les possessions. Romangué en aquesta família fins a mitjan segle xvii, en què Eugènia Tarré donà les propietats al seu nebot Josep d'Adena, comte de Darnius. Per herència pervingué als Taberner.

Al segle xviii el castell fou enderrocat per ordre de Felip V. Sobre les ruïnes es construí, al segle xix, la Torre dels Lleons. L'últim Taberner fou Joan Baptista Martorell i de Fivaller, comte de Darnius i duc d'Almenara Alta. Posteriorment, comprà la finca Jacint Esteva, que la va urbanitzar, restant a la Ciutat Diagonal. Actualment és un restaurant.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Picalquers
  • «Castell de Picalquers». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r maig 2012].