Leonard Nimoy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLeonard Nimoy

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Leonard Simon Nimoy Modifica el valor a Wikidata
26 març 1931 Modifica el valor a Wikidata
West End (Massachusetts) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort27 febrer 2015 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Bel Air (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Malaltia pulmonar obstructiva crònica Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaHillside Memorial Park Cemetery Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióJudaisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióAntioch College - educació (1975–1977)
Universitat Antioch - doctor honoris causa
Universitat de Boston - doctor honoris causa
Boston English High School (en) Tradueix
Boston College Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perintèrpret del Sr. Spock a la saga Star Trek
Activitat
Camp de treballInterpretació, pel·lícula, fotografia, direcció i producció cinematogràfica Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióactor
Activitat1951 Modifica el valor a Wikidata –  2015 Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènereWestern, ciència-ficció i drama Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarExèrcit dels Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra de Corea Modifica el valor a Wikidata
InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficDot Records Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeSandra Zober (1954–1987), divorci
Susan Bay (1989–2015) Modifica el valor a Wikidata
FillsAdam Nimoy
 ( Sandra Zober)
Julie Nimoy (en) Tradueix
 ( Sandra Zober) Modifica el valor a Wikidata
ParentsAaron Bay-Schuck (fillastre) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webLeonardNimoyPhotography.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0000559 Allocine: 15624 Rottentomatoes: celebrity/leonard_nimoy Allmovie: p104553 TCM: 141401 TV.com: people/leonard-nimoy IBDB: 15778 TMDB.org: 1749
Twitter (X): TheRealNimoy Youtube: UC6d-4_iQefBLNqXb344cKHg Musicbrainz: e26b8637-e255-496d-857a-9633fc3ef91c Songkick: 481104 Discogs: 278871 Allmusic: mn0000246865 Goodreads author: 43887 Find a Grave: 143120138 Modifica el valor a Wikidata

Leonard Nimoy (26 de març de 1931, Boston, Massachusetts27 de febrer de 2015, Bel-Air, Los Angeles, Califòrnia)[1] fou un actor, director, poeta i fotògraf estatunidenc, conegut principalment per haver interpretat el personatge de Spock a les sèries i pel·lícules de la saga Star Trek.

Nimoy era fill de jueus immigrants d'Ucraïna seguidors del judaisme ortodox, i ha estat un dels actors de l'Star Trek original que va aconseguir ser capaç de mantenir una vida artística coherent i fructífera independent de la de la sèrie. Nimoy va començar la seva carrera de nen-actor a Boston. Va estudiar a l'escola teatral Boston College, i el 1951 va guanyar un paper petit a la pel·lícula Queen for a Day.

Fou també, però, un home que treballà en diverses feines. A Los Angeles Nimoy va treballar de porter, de netejador de peixeres en una veterinària i de taxista. Abans, però, ja havia estat dos anys a l'exèrcit dels Estats Units, d'on va retirar-se amb el grau de sergent.

L'actor va vincular aviat la seva carrera al gènere de ciència-ficció des del començament. El 1952 va ser reclutat per la Republic per treballar a Zombies of the Stratosphere, una sèrie de 12 episodis, i dos anys després fou un soldat a Són elles!, obra de Gordon Douglas.

Durant els anys 60 va introduir-se al món de la televisió, entre les seves intervencions més notòries es troben les que feu a The Twilight Zone (1961), a The Outer Limits (1964), a The Man from U.N.C.L.E. (1964) i a The Lieutenant (sèrie de Gene Roddenberry), sèrie que li va fer possible després convertir-se en Spock a Star Trek.

Després de la primera exhibició de The Cage, els directius de la NBC van demanar descartar el personatge de Spock per considerar-lo massa inhumà. Roddenberry va negar-se a acceptar l'exigència de la cadena, argumentant que Spock era l'essència pròpia de la sèrie, i la seva desaparició causaria un desastre. Poc després, quan la sèrie ja va estrenar-se, va haver-hi tot de directius que van acabar donant la raó a Roddenberry i el personatge de Spock va esdevenir el més popular de la sèrie.

Leonard Nimoy caracteritza Spock juntament amb el capità Kirk (William Shatner).

Després que la sèrie fos cancel·lada, Nimoy va anar-se'n de vacances amb l'objectiu de determinar el canvi que havia de fer en la seva carrera, bo i rebutjant diversos papers que eren simplement variacions del de Spock, i poc després torna a la televisió a les sèries In Search Of i en el paper principal (substituint Martin Landau) a Mission: Impossible.

Ja als anys 70 va decidir multiplicar les direccions del seu treball en noves formes d'expressió artística: teatral, literària, fotogràfica i musical. Fou en aquesta època que va escriure la seva autobiografia: I Am Not Spock (1975). L'any 1978 va fer el paper de Dr. David Kibner al remake La invasió dels ultracossos, de Philip Kaufman.

Nimoy havia trobat en la pluralitat de disciplines la forma de mantenir el personatge de Spock allunyat, així que, quan Roddenberry i la Paramount Pictures van oferir-li l'oportunitat de sumar-se al projecte d'una segona fase de Star Trek, no va dubtar a negar-s'hi. Tot i així, després que el rodatge es retardés dos anys, Nimoy va canviar d'opinió. Gràcies a la seva nova decisió, va topar-se amb l'oportunitat d'entrar en un altre camp creatiu: la direcció cinematogràfica.

Quan s'oferí com a director per a la tercera entrega dStar Trek, alguns directius de la Paramount Pictures mostraren certa reticència perquè creien que estaven davant del capritx d'un actor-estrella, el gran èxit comercial de la pel·lícula demostrà la capacitat de Leonard per millorar el material de la franquícia, fins al punt que van oferir-li repetir l'experiència amb la quarta pel·lícula, que va obtenir encara uns resultats més exitosos.

L'any 2002 va anunciar que es retirava de la interpretació. Tanmateix, va actuar en el rodatge de l'onzena entrega cinematogràfica de Star Trek, ja que el director J.J. Abrams li havia sol·licitat els seus serveis per interpretar, per darrera vegada, el llegendari vulcanià Spock en alguns passatges del guió.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Leonard Nimoy
  1. Heffernan, Virginia «Leonard Nimoy, Spock of ‘Star Trek,’ Dies at 83». New York Times, 27-02-2015 [Consulta: 27 febrer 2015].