Alain Bombard

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlain Bombard

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 octubre 1924 Modifica el valor a Wikidata
París Modifica el valor a Wikidata
Mort19 juliol 2005 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Toló (França) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaBandòu Modifica el valor a Wikidata
Diputat al Parlament Europeu

25 juliol 1989 – 18 juliol 1994

Circumscripció electoral: França

Diputat al Parlament Europeu

24 juliol 1984 – 24 juliol 1989

Circumscripció electoral: França

Diputat al Parlament Europeu

1r setembre 1981 – 23 juliol 1984

Circumscripció electoral: França
Secretari d'Estat

22 maig 1981 – 23 juny 1981
Membre del gabinet: Primer Govern Mauroy

Dades personals
FormacióÉcole alsacienne
Lycée Henri-IV Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Estrasburg
Brussel·les Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, metge, biòleg Modifica el valor a Wikidata
OcupadorMuseu Oceanogràfic de Mònaco Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialista de França Modifica el valor a Wikidata
Premis

Alain Bombard (pronunciació francesa: ​[alɛ̃ bɔ̃baʁ] ; París, 27 d'octubre de 1924 - París, 19 de juliol de 2005) va ser un biòleg, metge i polític francès famós per navegar en un petit vaixell a través de l'oceà Atlàntic sense subministrament. Va teoritzar que un ésser humà podria sobreviure molt bé al viatge a través de l'oceà sense provisions i va decidir provar ell mateix la seva teoria per salvar milers de vides de persones perdudes al mar.

Va ser diputat al Parlament Europeu del Partit Socialista per França de 1981 a 1994.

Biografia[modifica]

El 19 d'octubre de 1952 Bombard va començar el seu viatge solitari a través de l'oceà Atlàntic fins a les Índies Occidentals, després de visitar la seva filla recent nascuda a França. Abans havia navegat a l'oceà Atlàntic en solitari, de Tànger a Casablanca (13-20 d'agost) i de Casablanca a Las Palmas (24 d'agost - 3 de setembre).

El pla original havia estat navegar per l'Atlàntic amb un amic, el navegant anglès Jack Palmer, amb qui va navegar poc abans de Mònaco a Menorca (5 de maig - 11 de juny), però Jack va abandonar Alain a Tànger. Bombard va navegar en un vaixell inflable Zodiac anomenat l'Hérétique ("l' heretic "), que feia només 4.5 metres (15 ft) llarg, prenent només un sextant i gairebé sense provisions.

Bombard informa que va sobreviure pescant (i utilitzant peixos com a font d'aigua dolça i aliment) amb un arpó i ganxos fets a si mateix, i collint el plàncton de la superfície amb una petita xarxa. També va beure una quantitat limitada d'aigua de mar durant un llarg període en el seu viatge. El 23 d'octubre, el quart dia del viatge, Bombard va haver d'arreglar una vela vella esquinçada, mentre que la vela de seguretat va volar. També va cometre un gran error de navegació que el va fer creure que navegava molt més ràpid del que realment era. El cinquanta-tres dia del viatge es va trobar amb un vaixell. La tripulació li va dir que encara feia més de 1,000 quilometres (620 mi) curt del seu objectiu.

Tanmateix, després que la tripulació del vaixell li va oferir un àpat, Bombard va decidir continuar. Bombard va arribar a Barbados el 23 de desembre de 1952, després 4,400 quilometres (2,700 mi) de viatge. Bombard havia perdut 25 quilograms (55 lb) i va ser hospitalitzat breument. Va publicar el 1953 un llibre sobre el seu viatge titulat Naufragé Volontaire .

L'afirmació de Bombard va ser posteriorment provada i impugnada per Hannes Lindemann, un metge alemany, piragüista i pioner de la vela, tot i que tant l'armada francesa com la taiwanesa van coincidir amb les conclusions de Bombard, l'exercici taiwanès es va estendre fins a 134 dies. Lindemann volia repetir el viatge de Bombard per tal d'entendre millor la vida amb aigua salada i peixos, però va trobar que necessitava aigua dolça (de la pluja) la majoria dels dies.

Lindemann va afirmar més tard que Bombard havia agafat aigua dolça i l'havia consumit a l'oceà, i que també li havien proporcionat en secret més subministraments durant el seu viatge. Les pròpies observacions de Lindemann sobre les reaccions a l'escàs subministrament d'aigua dolça es van convertir en la base de les recomanacions de navegació de l'Organització Mundial de la Salut.

Tanmateix, sembla que Bombard podria haver estat mal entès pel que fa a la possibilitat de sobreviure sense aigua dolça. Bombard mai va argumentar que la supervivència humana només és possible bevent aigua de mar. Per contra, va indicar que l'aigua de mar en petites quantitats pot allargar la supervivència si s'acompanya, si no es disposa d'aigua de pluja, de l'absorció de líquids presents en els cossos dels peixos. Per si sola, només va afirmar que l'aigua de mar pot allargar el període de consciència durant el qual es poden buscar alternatives. El llegat de Bombard encara es debat; en tot cas, una bassa de supervivència inflable encara s'anomena molt sovint "bombarda" en francès, en record de l'aventura del metge a l'Atlàntic.

El 1958, Bombard i sis homes estaven provant un vaixell de goma en aigües agitades de la costa de la ciutat francesa d'Étel quan una onada va bolcar l'embarcació. Una tripulació de rescat de set persones, que estava pendent durant la prova, va venir al rescat de Bombard en un vaixell salvavides que va ser bolcat per una onada enorme que va fer caure nou de les 14 persones a bord per la borda. Bombard i quatre homes van ser els únics supervivents.[1]

Bombard va morir a Toulon el 2005 als 80 anys .

Aparicions als mitjans[modifica]

Bombard va aparèixer en un episodi del programa de televisió educatiu 3-2-1 Contact l'any 1986, en què entrena a dos dels adolescents membres del repartiment en les seves tècniques de supervivència amb una bassa salvavides utilitzant una bassa real a mar obert.

Llibres en anglès[modifica]

En la cultura popular[modifica]

Referències[modifica]

  1. "Nine Lost Testing Dinghy Off France— Survival-at-Sea Expert Rescued Twice", The New York Times, October 4, 1958, p. 3
  2. «The Red Sea Sharks». Tintin.com. [Consulta: 25 agost 2021].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alain Bombard