Martín Martínez del Villar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMartín Martínez del Villar
Biografia
Naixement1530 Modifica el valor a Wikidata
Munébrega (Regne d'Aragó) Modifica el valor a Wikidata
Mort14 desembre 1575 Modifica el valor a Wikidata (44/45 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Bisbe de Barcelona
3 març 1573 – 14 desembre 1575
← Guillem CaçadorJoan Dimes Lloris →
Arquebisbe de Sàsser
7 octubre 1569 –
← Juan SegríaMiguel Ibáñez →
Arquebisbe a títol personal bisbat de Barcelona
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot catòlic, arquebisbe Modifica el valor a Wikidata
ConsagracióPere Carlos Modifica el valor a Wikidata

Martín Martínez del Villar (Munébrega, 1530 - Barcelona, desembre de 1575) fou un eclesiàstic espanyol, i bisbe de Barcelona entre els anys 1573 i 1575.

Net de Martín del Villar i Isabel de Lobera, fou doctor en drets, i va obtenir els càrrecs d'assessor ordinari del zalmedina o magistrat de Saragossa. Fou advocat fiscal de la Inquisició a Conca i Llerena, Vicari general de Còrdova. També fou visitador del principat de Catalunya i dels Comtats de Rosselló i Cerdanya, inquisidor dels tribunals i de Sardenya, visitador de Granada i Múrcia i ardiaca d'Alcaraz. A més fou arquebisbe de Sàsser (Sardenya) entre els anys 1567 i 1572, i viceinquisidor general d'aquest regne. El el 3 de març de 1573, després de tres anys de seu vacant, després del mandat de Guillem Caçador, fou nomenat bisbe de Barcelona. Durant el seu pontificat a Barcelona va actuar poc a la seva diòcesi. D'aquest bisbe ens consta que exercí com a inquisidor a l'illa de Sardenya i també fou arquebisbe a aquella illa durant els anys 1567-1572. Del seu curt pontificat sabem que va assistir com a procurador de concili tarragoní convocat i presidit pel cardenal Cervantes.[1][2][3]

Referències[modifica]

  1. Martí i Bonet, Josep Maria. Iglesia de Barcelona. Historia de las Diócesis Españolas (vol. II). Madrid: BAC, 2006, pàg. 232. 
  2. «Martínez del Villar, Martín». Enciclopedia de la comarca de Calatayud. [Consulta: 9 octubre 2022].
  3. «Retrato de Martín Martínez del Villar, Obispo de Barcelona y Arzobispo de Cerdeña». Museo de Munébrega - Ayuntamiento de Munébrega. [Consulta: 9 octubre 2022].