National Gallery de Londres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióNational Gallery de Londres
(en) National Gallery Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu d'art
museu nacional
museu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1824
FundadorGeorge Howland Beaumont Modifica el valor a Wikidata
Localització dels arxius
Activitat
UtilitzaeMuseum
The Museum System Modifica el valor a Wikidata
Visitants anuals6.011.007 (2019) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Gerent/directorGabriele Finaldi (2015–) Modifica el valor a Wikidata
Propietari de
Format per
Part deJunta Directiva de la National Gallery de Londres Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon+44 20 7747 2885 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webnationalgallery.org.uk Modifica el valor a Wikidata
Facebook: thenationalgallery Twitter (X): NationalGallery Instagram: national_gallery Youtube: UCrPOgNsUldOtQsTf9Kjlm_A TikTok: nationalgallerylondon Modifica el valor a Wikidata

La National Gallery o Galeria Nacional és un museu d'art de Londres, situat en la part nord de Trafalgar Square. Exhibeix pintura europea del 1250 al 1900, procedent de la col·lecció nacional d'art del Regne Unit. La col·lecció permanent, que consta de 2.300 pintures, pertany a l'estat britànic, per la qual cosa l'entrada és pública, només s'hi ha de pagar l'entrada a determinades exposicions especials. Tot i haver estat fundada sense una col·lecció real que la sustenti, la National Gallery de Londres s'ha convertit en una galeria d'art de renom internacional des de la seva fundació, el 1824.

L'escultura i les arts decoratives es troben al Victoria and Albert Museum. El Museu Britànic exhibeix art antic, art no occidental, gravats i dibuixos, i l'art contemporani està en la Tate Modern. Part de l'art britànic, el trobem en la National Gallery, però la major part de la col·lecció nacional d'art britànic es troba en la Tate Britain.

Història[modifica]

Interior de la National Gallery des de la seva entrada principal.

Va ser conformada principalment pels seus primers directors, inclòs el pintor sir Charles Lock Eastlake, i augmentada per donacions privades, que actualment componen dos terços de la seva col·lecció permanent. Encara que de grandària reduïda, en comparació amb altres pinacoteques com el Louvre, la National Gallery destaca per exhibir obres mestres de tota la història de l'art occidental, fent possible admirar en la seva col·lecció l'evolució dels estils pictòrics des del començament del Renaixement fins al postimpressionisme. L'original National Gallery del segle xix estava basada primordialment en art italià i pintura dels Països Baixos mentre que, a poc a poc, va anar augmentant les seves obres d'art modern.

El 2010 va rebre, juntament amb altres museus europeus, la condecoració de l'ordre de les Arts i les Lletres de l'estat espanyol, del Ministeri de Cultura espanyol, en reconeixement a la tasca de protecció del patrimoni que va fer dins del Comité Internacional de Salvament dels Tresors Espanyols el febrer del 1939, protegint les obres en les seves instal·lacions.[1]

Ubicacions[modifica]

La National Gallery ha estat allotjada en tres edificis diferents, cadascun dels quals es va veure amb el temps inadequat per als propòsits expositius. L'edifici actual, d'estil neoclàssic, va ser començat per William Wilkins, i ha estat objecte de notables extensions, les obres principals de les quals van estar a càrrec d'Edward Middleton Barry i Robert Ventura. Des del 2002, el director d'aquesta institució és Charles Saumarez Smith.

Col·lecció representativa[modifica]

Entre les obres destacades que poden veure's en aquesta pinacoteca, es troben:

Referències[modifica]

  1. RevistadeArte [Consultat 25 de gener de 2010]

Enllaços externs[modifica]