Eugènia d'Orleans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEugènia d'Orleans

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Adélaïde d'Orléans Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementLluïsa Adelaida Eugènia d'Orleans
23 agost 1777 Modifica el valor a Wikidata
París Modifica el valor a Wikidata
Mort31 desembre 1847 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Palau des Tuileries (França) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCapella reial de Dreux Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatFrança
Activitat
OcupacióPrincesa d'Orleans
Activitat1792 Modifica el valor a Wikidata –  1847 Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrincesa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa d'Orleans Modifica el valor a Wikidata
ParesFelip Igualtat
i Adelaida de Borbó-Penthièvre
GermansMaria Stella, Lluís Felip I de França, Lluís Carles d'Orleans, Antoni d'Orleans i Mademoiselle d'Orléans (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 84934656 Modifica el valor a Wikidata

Lluïsa Adelaida Eugènia d'Orleans (París, Illa de França, 25 d'agost de 1777 - 30 de desembre de 1848) fou una princesa de la casa d'Orleans.

Era filla del Lluís Felip d'Orleans V duc d'Orleans (Felip Igualtat) i Adelaida de Borbó-Penthièvre. Quan només tenia catorze anys, marxà a Anglaterra, acompanyada de la seva institutriu, amb el propòsit de viatjar i conèixer aquell país. En retornar es trobà inclosa en la llista d'emigrants, aconseguint refugiar-se amb l'exèrcit del Nord, on el seu germà, LLuís Felip comandava una divisió; però aquest estava compromès amb la conspiració de Dumouriez, pogueren reunir-se amb ell a Schaffouse, després de deu dies d'un viatge ple de peripècies, refugiant-se ambdós a Suïssa.

Visqué amb la seva tia, la princesa de Conti, entrant en un convent de Friburg, i després a la Baviera i a Figueres (província de Girona), on trobà la seva mare, havent de fugir a peu i de nit quan el bombardeig d'aquella capital pels francesos, refugiant-se en un convent veí.

D'allà passà a l'Illa de Malta i Sicília, on el seu germà es casa amb Maria Amèlia filla del destronat rei de Nàpols Ferran I. El 1814 tornà a França, emigrant novament a Anglaterra l'any següent, reunint-se allà amb el seu germà Lluís Felip, al qual impulsà perquè cenyís la corona, fundant la monarquia de la segona branca dels Borbòns; durant aquell regnat, fou nomenada la Ninfa Egeria del rei, el qual la consultava en totes les circumstàncies.

Al morir deixà una gran fortuna, que heretaren els seus nebots Joinville i Montpensier.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Eugènia d'Orleans