Cristina Ali Farah

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCristina Ali Farah

(2009) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 maig 1973 Modifica el valor a Wikidata (50 anys)
Verona (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Roma La Sapienza Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptora, periodista, poetessa Modifica el valor a Wikidata
GènerePoesia, novel·la i assaig Modifica el valor a Wikidata

Twitter (X): ucalifarah Modifica el valor a Wikidata

Cristina Ali Farah (Verona, 1973) és una escriptora italiana d'origen somali i italià. Nascuda a Itàlia de pare somali i de mare italiana, Farah va créixer a Mogadiscio, la capital de Somàlia. Va anar a una escola italiana fins a l'esclat de la Guerra Civil somali el 1991. Farah i la seva família es van establir a Pécs (Hongria), però més tard es van traslladar al seu lloc de naixement, Verona. Va obtenir un grau de lletres italianes de la Universitat La Sapienza de Roma, on resideix.

Des de 1999, Farah s'ha involucrat en l'educació intercultural amb projectes desenvolupats per estudiants, professors i dones immigrants que giren al voltant dels contes, la literatura postcolonial i temes d'immigració. En aquestes àrees, ha col·laborat amb diverses associacions i ONG italianes com Cies, Candelaria, Kel'lam, el Fòrum Intercultural de Càritas, i l'Associació Prezzemolo.

Farah també va contribuir als estudis lingüístics somalis en el departament de lingüística de la Universitat de Roma III amb la participació en la conferència Scritture migranti, que es va dur a terme entre novembre i desembre de 2004, al Capitoli de Roma. Va participar en el cinquè Seminari d'Escriptors Italians Migrants organitzat per Sagarana el juliol de 2005. El desembre de 2005, va presentar el seu treball a la Universitat de Brown durant la conferència Migrations and Literature in contemporary Italy, i a la Universitat de Colúmbia de la ciutat de Nova York durant el curs sobre contes italians presentat per Paolo Valesio, cap del departament italià. L'octubre del mateix any, va impartir una conferència sobre la diàspora somali en la trobada "Les últimes caravanes de la Banya d'Àfrica", a Milà.

Farah és la presidenta de l'agència de notícies Migra, i redactora del diari Caffè. També escriu per a altres diaris i revistes italianes com Repubblica, Malepeggio, l'Europeo, Carta, Magiordomus, Accattone i Liberazione. A Itàlia, les seves novel·les i poemes han estat publicats en diverses revistes com Nuovi Argomenti, Quaderni del 900, Pagine, Sagarana, El Ghibli, Caffè, Crocevia, i en les antologies Ai confini del verso: Poesia della migrazione in italiano i A New Map: The poetry of Migrant Writers in Italy, editat per Mia Lecomte.

El 2006, Farah va guanyar el concurs literari nacional Lingua Madre, promogut pel Centre d'Estudis i de Documentació Pensaments Femenins. També va ser reconeguda per la ciutat de Torí a la Fira Internacional del Llibre de Torí. El 2007 va publicar la seva primera novel·la, Madre piccola i el 2014, Il comandante del fiume.[1]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Ai confini del verso: Poesia della migrazione in italiano, (At the boundaries of verse. Poetry of migration) Le Lettere Arxivat 2015-05-02 a Wayback Machine.", Florence, 2006.
  • A New Map: The poetry of Migrant Writers in Italy, texts collected by Mia Lecomte et Luigi Bonaffini, Green Integer, Los Angeles, 2007.
  • Madre piccola ("Little Mother"), Frassinelli Arxivat 2007-10-30 a Wayback Machine., 2007.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cristina Ali Farah