Gran parada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de programa audiovisualGran parada
Tipussèrie de televisió Modifica el valor a Wikidata
Gènerevarietats Modifica el valor a Wikidata
País de produccióEspanya Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Canal originalLa 1 Modifica el valor a Wikidata
Primer programa15 novembre 1959 Modifica el valor a Wikidata
Últim programa19 juliol 1964 Modifica el valor a Wikidata
Temporades4 Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0446838 Modifica el valor a Wikidata

Gran parada va ser un programa musical i de varietats emès per Televisió espanyola entre 1959 i 1963, amb realització entre altres de Fernando García de la Vega i Gustavo Pérez Puig.

Format[modifica]

Es tractava del clàssic programa de varietats que combinava actuacions musicals i sketches d'humor.

Història[modifica]

L'espai, produït per Movierecord, pot ser considerat com el primer gran programa del seu gènere emès per la televisió a Espanya.[1] Va prendre el relleu de La hora Philips i Festival Marconi, emesos durant els primers mesos de funcionament del mitjà en Espanya, encara que van comptar amb uns recursos molt més reduïts dels que gaudiria Gran Parada.

L'espai s'emetia des del teatre Fomento de las Artes, llogat per TVE per a aquest i altres programes, donada l'estretor dels estudis del Passeig de La Habana a Madrid. Gilles Margaritis, el més important realitzador francès per a espectacles d'aquest tipus, va ser el responsable del programa d'inauguració, i durant el seu temps d'emissió va mantenir una certa rivalitat amb Club Miramar, un programa de similars característiques que es gravava en els estudis que TVE posseïa en Barcelona.

L'espai va aconseguir una enorme popularitat entre el públic del moment i en el mateix es va utilitzar la denominada tècnica del play-back, que havia arribat a TVE anys abans de la mà de Gustavo Pérez Puig i l'espai líric Teatro Apolo.

Va ser el primer programa de televisió a Espanya a emetre imatges pre-gravades, mitjançant l'ús del magnetoscopio, concretament una actuació de Xavier Cugat i Abbe Lane.[2]

Presentadors[modifica]

Fins a octubre de 1961 el programa no comptava amb un presentador fix. Des de llavors van complir aquesta funció diversos presentadors (en aquella època anomenats locutors), destacant entre altres, Pepe Iglesias El Zorro, Torrebruno, Coque Valero, Isabel Bauzá, Ana María Solsona i finalment, en la temporada 1963-1964, el còmic Tony Leblanc. A més, va ser col·laborador habitual l'humorista Ángel de Andrés.

Curiositats[modifica]

La més tard popularíssima actriu Lina Morgan va debutar en televisió com a col·laboradora del programa en petits sketches humorístics.

Estrelles convidades[modifica]

Entre els artistes que van desfilar pel plató del programa, s'inclouen:

Referències[modifica]

  1. «Los primeros programas de variedades de TVE: de La Hora Philips a Escala en HI-FI». Natividad Cristina Carreras Lario, Universitat de Sevilla, 2011. Arxivat de l'original el 2013-09-03. [Consulta: 29 juny 2019].
  2. Guerrero, Enrique. El entretenimiento en la televisión española. Barcelona: Ediciones Deusto, 2008, p. 398. ISBN 978-84-234-2766-6. 

Fonts[modifica]