La barca de Dante

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaLa barca de Dante

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorEugène Delacroix Modifica el valor a Wikidata
Creació1822
Gènereart de gènere Modifica el valor a Wikidata
MovimentRomanticisme Modifica el valor a Wikidata
Materialpintura a l'oli
llenç (suport pictòric) Modifica el valor a Wikidata
Basat enLa Divina Comèdia Modifica el valor a Wikidata
Mida189 (alçària) × 241,5 (amplada) cm
Propietat deEstat francès Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióDepartament de Pintura del Museu del Louvre Modifica el valor a Wikidata
Història
DataHistorial d'exposicions
2018-2018Delacroix (1798-1863), Museu del Louvre
1822 1822-Salon de 1822, Salon Carré Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventariINV 3820 Modifica el valor a Wikidata
Catàleg

La barca de Dante (en francès, La Barque de Dante o Dante et Virgile aux enfers) és una de les primeres pintures del romàntic francès Eugène Delacroix, i la que el va donar a conèixer. La pintura mostra personatges de l'Infern (La Divina Comèdia), de Dante Alighieri.

Va ser exposat al Saló anual de l'Acadèmia de Belles Arts de l'Institut de França a París, fet que va marcar l'entrada oficial de Delacroix entre els pintors. Malgrat que va ser un quadre subjecte a crítiques a la seva època, l'Estat francès el va comprar de seguida, i el llavors jove Adolphe Thiers va esdevenir ràpidament un fervent defensor de l'obra del pintor.[1] Thiers va dir en veure el quadre: "El Sr. Delacroix ha rebut el geni".[1] Actualment està exposat al Museu del Louvre.

Pels romàntics com Delacroix, ja no estava de moda pintar estàtues clàssiques però en canvi era vàlid llegir els clàssics per a inspirar-se directament a partir de la literatura. La idea era que els escriptors estrangers oferien una visió del món diferenta a, en el cas de Delacroix, els francesos, i que la lectura fomentava la imaginació.[2] Una altra obra de Delacroix basada en la literatura clàssica és, per exemple, Medea furiosa.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La barca de Dante

Notes i referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Article escrit per Adolphe Thiers al Constitucional de 1822 sobre Delacroix i la seva obra La barca de Dante:"Cap quadre no revela millor al meu parer el futur d'un gran pintor que el del Sr. Delacroix. (...) No crec equivocar-me, el Sr Delacroix ha rebut el geni; que avanci amb seguretat, que es lliuri a immensos treballs, condició indispensable del talent; i el que li ha de donar més confiança encara és que l'opinió que sobre ell exprimeixo aquí és la d'un dels grans mestres de l'escola."
  2. "La barca de Dante" al Louvre