Parc Nacional Sequoia

Infotaula de geografia físicaParc Nacional Sequoia
(en) Sequoia National Park Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusParc nacional dels Estats Units, atracció turística i parc nacional Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaComtat de Tulare (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 36° 33′ 53″ N, 118° 46′ 22″ O / 36.5647°N,118.7728°O / 36.5647; -118.7728
Dades i xifres
Punt més altmont Whitney Modifica el valor a Wikidata  (4.421 m Modifica el valor a Wikidata)
Superfície1.635 km² Modifica el valor a Wikidata
Categoria II de la UICN: Parc Nacional
Activitat
Creació25 setembre 1890 Modifica el valor a Wikidata
Visitants anuals1.002.979 (2010) Modifica el valor a Wikidata
Gestor/operadorServei de Parcs Nacionals Modifica el valor a Wikidata

Lloc webnps.gov… Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): SequoiaKingsNPS Modifica el valor a Wikidata
L'arbre General Sherman, el més gros del món

El Parc Nacional Sequoia (Sequoia National Park) és un Parc nacional situat a Califòrnia, als Estats Units. Es troba a la part sud de Sierra Nevada, a l'est de Visalia, Califòrnia. Es va fundar el 25 de setembre de 1890. Aquest parc nacional té una extensió de 1.635 km².[1] Amb una diferència d'altituds de 13,000 peus (4,000 m), el parc conté el Mount Whitney, que fa 4.421 m sobre el nivell del mar. Al costat té el Kings Canyon National Park; són administrats pel National Park Service juntament amb el Sequoia and Kings Canyon National Parks.

Aquest parc és famós per les sequoies gegants que hi ha, incloent-hi el General Sherman tree, un dels arbres més grossos del món. El General Sherman creix a Giant Forest, aquest bosc conté 5 dels 10 arbres més grans del món. El Giant Forest està connectat per Generals Highway al General Grant Grove del Kings Canyon National Park, on creix el General Grant entre altres sequoies gegants.

Molts visitants del parc hi entren per l'entrada sud —prop de la població de Three Rivers, Califòrnia— a Ash Mountain, a 520 m d'altitud. Els contraforts de la regió de turons (foothills region) també hostatgen una fauna abundant: bobcats, guineus, esquirols de terra, rattlesnakes i mule deer són habituals i més rarament es veuen els pumes. Els California Black Oaks són una espècie de transició amb el chaparral.[2]

A altituds més altes, entre 1.700 i 2.700 m, el paisatge esdevé bosc montà (montane forest) dominat per les coníferes. S'hi troben espècies de pins i d'avets. Aquí també es troba el sequoia gegant.

Història humana[modifica]

La zona dins el Sequoia National Park estava habitada originàriament pels amerindis Monachee (o Western Mono) que vivien principalment a la zona del riu Kaweah en els contraforts del parc, però de manera estacional també vivien al Giant Forest.

Tharp's Log, una cabana formada amb el tronc d'una sequoia gegant

La verola portada pels europeus ràpidament va delmar els amerindis. El primer europeu a assentar-se a aquesta regió va ser Hale Tharp, qui es va fer una cabana amb un tronc buit de sequoia del Giant Forest proper a Log Meadow.

A la dècada de 1880 els colons blancs van crear una societat utòpica anomenada Kaweah Colony, que tractaven de treure profit econòmic amb la tallada i venda de les sequoies i molts d'aquests arbres van desaparéixer.

El National Park Service incorporà el Giant Forest dins el Sequoia National Park l'any 1890, que era l'any que es va fundar aquest parc, aviat es van deixar de tallar aquests arbres. El parc s'hanat estenent al llarg dels anys i una d'elles va ser fomentada pel Sierra Club, contra els intents de la Walt Disney Corporation de construir una estació d'esquí. Aquest lloc va ser annexat al parc i s'anomena Mineral King, que és el lloc de més altitud del parc.

Referències[modifica]

  1. «Listing of acreage as of December 31, 2012». Land Resource Division, National Park Service. [Consulta: 27 octubre 2018].
  2. «California Black Oak (Quercus kelloggii) - photo/images/information  - GlobalTwitcher.com», 18-02-2012. Arxivat de l'original el 2012-02-18. [Consulta: 27 octubre 2018].

Enllaços externs[modifica]

(anglès)