Above and Beyond

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaAbove and Beyond
Fitxa
DireccióMelvin Frank
Norman Panama
Protagonistes
Robert Taylor
Eleanor Parker
James Whitmore
ProduccióMelvin Frank
Norman Panama
Dissenyador de produccióMalcolm Brown Modifica el valor a Wikidata
GuióBeirne Lay, Jr.
Melvin Frank
Norman Panama
MúsicaHugo Friedhofer
FotografiaRay June
MuntatgeCotton Warburton
ProductoraMetro-Goldwyn-Mayer Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorMetro-Goldwyn-Mayer
Dades i xifres
País d'origenEstats Units
Estrena1952
Durada122 min
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
GènereDrama
Temaaviació, bombardejos atòmics de Hiroshima i Nagasaki, Paul Tibbets i William L. Uanna Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

IMDB: tt0044324 Filmaffinity: 443439 Rottentomatoes: m/1047942-above_and_beyond Letterboxd: above-and-beyond Allmovie: v83038 TCM: 1419 AFI: 50384 TMDB.org: 80806 Modifica el valor a Wikidata

Above and Beyond és una pel·lícula estatunidenca de Melvin Frank i Norman Panama estrenada el 1952 i que posa en escena Robert Taylor, Eleanor Parker i James Whitmore. Explica la història (poc detallada) de la confecció de la bomba atòmica i del seu llançament sobre Hiroshima pel coronel Paul Tibbets, tot confinat en un secret ben guardat que va posar en perill la seva vida familiar.[1]

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

La pel·lícula va ser suggerida pel guionista Beirne Lay, Jr., un Coronel en la Reserva de la Força aèria, al General Curtis Lemay, llavors comandant del Strategic Air Command (SAC), que havia parlat amb Lay sobre l'alt índex de divorcis entre les tripulacions de vol. Una pel·lícula que descrivís els problemes podria ajudar a pujar la moral.

Lay va suggerir una pel·lícula basada en les experiències del Coronel Paul Tibbets, comandant del 509th Bomb Wing durant la Segona Guerra Mundial. LeMay hi estava d'acord, i després d'escriure un esbós, Lay passa la feina d'escriure el guió a Melvin Frank i a Norman Panama. Encara que Tibbets va donar la seva plena aprovació i suport a la pel·lícula, va buscar com a assessors tècnics Charley Begg, comandant de l'esquadró nuclear, i Charles Sweeney, pilot de la missió de Nagasaki.

Pels efectes dramàtics, alguns incidents es van exagerar una mica, com l'escena en la qual la bomba d'Hiroshima és armada a mitjan vol. Els cineastes afegien una mica de turbulències per augmentar la tensió, encara que de fet el vol va ser totalment tranquil.

Promoció[modifica]

Robert Taylor i Paul Tibbets apareixien junts a "Toast of the Town", el show d'Ed Sullivan per promoure la pel·lícula, un pas inusual, ja que els estudis de Hollywood desaprovaven que les seves estrelles apareguessin a la televisió, cosa que veien com una amenaça.

Rebuda[modifica]

La pel·lícula va rebre crítiques generalment favorables;[2] tanmateix, a Bosley Crowther li agradava Taylor en les escenes militars, però no en el matrimoni i trobava que Parker era "completament teatral."[3]

Al contrari de la reacció de Crowther, el crític Andrew Wickliffe de "Stop Button", escrivia el 2006 que la pel·lícula tenia una "moralitat complexa", i les escenes entre Parker i Taylor eren "perfectes."[4]

Premis i nominacions[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Above and Beyond» (en anglès). [Consulta: 23 juny 2018].
  2. 1915-2007., Tibbets, Paul W. (Paul Warfield),. Mission, Hiroshima. Nova York: Stein and Day, 1985, ©1978. ISBN 0812881699. 
  3. Crowther, Bosley «Domestic Trials of Atom Bomb Pilot Portayed in 'Above and Beyond' at Mayfair» (en anglès). The New York Times.
  4. «Above and Beyond (1952, Melvin Frank and Norman Panama)» (en anglès). The Stop Button, 26-08-2006.

Enllaços externs[modifica]