Ilyas Abu-Xàbaka

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIlyas Abu-Xàbaka

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 maig 1903 Modifica el valor a Wikidata
Providence (Rhode Island) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 gener 1947 Modifica el valor a Wikidata (43 anys)
Beirut (Líban) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortLeucèmia Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióCollège Saint Joseph – Antoura (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista, escriptor, poeta Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Ilyas Abu-Xàbaka o Elias Abou Chabakeh en la transcripció habitual francesa (àrab: الياس أبو شبكة, Ilyās Abū Xabaka) (Providence, Nova Anglaterra, EUA, 3 de maig de 1903Beirut, Líban, 27 de gener de 1947) fou un poeta, editor, traductor i crític literari libanès nascut als Estats Units. Fou un dels fundadors de la Lliga literària dels Deu, considerat una de les figures capdavanteres de la Nahda o renaixement literari àrab.[1][2]

Nascut en una família benestant libanesa, Abu-Xàbaka va esdevenir interessat en poesia a una edat jove. Fill d'un mercader, va quedar sense pare en la seva joventut, una experiència que marcaria les seves primeres obres. Elias va treballar com a mestre, traductor i a més de publicar diversos volums de poesia, com a escriptor periodista per molts diaris àrabs i revistes literàries. Sent un partidari de l'escola Romàntica, Abu-Xàbaka va creure en la inspiració i el control conscient en la poesia. Els seus poemes eren profundament personals i sovint els sobretons bíblics continguts se centren en els seus conflictes morals interns. Algunes de les obres d'Abu-Xàbaka foren molt polèmiques en el seu temps, particularment la seva col·lecció de poesia Serps de Paradís que va ser considerat obscè a causa del seu obert contingut sexual. L'obsessió del poeta amb les conseqüències espirituals de la carnalitat que va ser manifestada en els seus escrits va ser atribuïda a la culpa que arrossegava per les seves escapades sexuals amb diverses dones quan ja era casat i fins a la seva mort de leucèmia el 1947.

Abu-Xàbaka va demanar la renovació i modernització de literatura àrab, va inspirar generacions de poetes. Les seves contribucions a literatura foren commemorades transformant la seva casa, al seu poble natal de Zouk Mikael, en un museu.

Notes[modifica]

  1. Bosworth, Clifford Edmund. The Encyclopaedia of Islam. 12. Brill Archive, 1980, p. 33–34. ISBN 978-90-04-06167-5. 
  2. Hani Kheir, كواليس المبدعين الياس أبو شبكة و(غلواء الشعر, al-Thawra, 2008, en àrab

Bibliografia[modifica]

  • Razzuk, Faraj Razzuk (1956). Ilyas Abu Shabaka wa shi'ruhu. Beirut: Dar al-kitab al-lubnani