Claudi Elià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaClaudi Elià

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(la) Claudius Aelianus Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(grc) Κλαύδιος Αἰλιανός Modifica el valor a Wikidata
165 (Gregorià) ↔ 175 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Palestrina (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort235 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, zoòleg, professor, historiador, orador, poeta Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAlt Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Claudi Elià, en llatí Claudius Ælianus, en grec antic Κλαύδιος Αἰλιανός, fou un escriptor i compilador romà nascut a Praeneste pel 175 i mort al voltant del 235.[1] Escriví en grec.

Va estudiar retòrica amb el sofista Pausànias[2] i fou admirador d'Herodes Àtic. Va morir solter sense descendència. La seva obra va conservar-se per transcripcions, de les quals les més antigues daten del segle x.

Obres[modifica]

Varia Historia, edició del 1668 de Tanaquil Faber

Les obres d'Elià, escrites en grec antic són compilacions d'altres obres de la literatura àtica clàssica. Tres escrits van conservar-se.

  • «Història vària» (Ποικίλη ἱστορία – Varia historia): 14 llibres amb miscel·lània anecdòtica sobre la natura i sobre homes i pobles notables. El manuscrit més vell data del segle x i es troba al Codex Ambrosianus.
  • «Sobre la natura dels animals» (Περὶ ζῴων ἰδιότητος – De natura animalium): 17 llibres, d'uns quals només queden fragments, una compilació d'històries i llegendes sobre animals. El manuscrit més vell data del segle X (Codex Parisinus).
  • «Cartes rústiques» (Ἐπιστολαὶ ἀγροικικαί – Epistulae rusticae), una col·lecció de 20 cartes d'una temàtica preponderantment eròtica, de les quals l'autenticitat és dubtosa, també al Codex Ambrosianus.

Altres obres només són conegudes pel seu títol o uns fragments escassos: Sobre l'Art endevinatòria, (Περὶ προνοίας), sobre l'activitat directiva dels déus (Περὶ θείων ἐναργειῶν) i una acusació contra un home efeminat que podria estar pensat contra l'emperador Elagàbal.

Edicions disponibles en línia[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Aelianus» in: Bibliotheca Augusta, Universitat d'Augsburg
  2. Albrecht Dihle, Die griechische und lateinische Literatur der Kaiserzeit. (alemany), Editorial C.H.Beck, 1989, pàgina 245, ISBN 9783406337949 (en català: La literatura grega i llatina al temps dels emperadors)