Aponeurosi plantar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaAponeurosi plantar
Fàscia plantar
Primera capa dels músculs de la planta del peu. L'aponeurosi plantar és visible a la part superior central.
Detalls
Llatíaponeurosis plantaris
Part defascia of lower limb (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
AccionsEstira cap avall les celles, i poden formar un angle.
Identificadors
TAA04.7.03.031 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 45171 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.490
Termes anatòmics dels músculs

L'aponeurosi plantar (aponeurosis plantaris) o fàscia plantar,[1][nota 1] és la formació fibrosa que, des de la tuberositat interna del calcani (os del taló), s'estén cap a la base dels dits del peu; fins al metatars o os de cada dit del peu.[1][2][3] Dona suport als teixits del peu.

Encara hi ha cert debat sobre les diferències entre fàscia i aponeurosi. El Diccionari mèdic Dorland defineix una aponeurosi com una expansió tendinosa blanca, aplanada o en forma de cinta, que serveix principalment per connectar un múscul amb les parts que mou, i també es defineix l'aponeurosi plantar com les bandes que el teixit connectiu fibrós irradia cap a les bases dels dits dels peus des del procés medial de la mitjana posterior del calcani.

Notes[modifica]

  1. Segons el Diccionari enciclopèdic de medicina i el Termcat, la denominació principal és "aponeurosi plantar", d'acord amb la Terminologia Anatomica; "fàscia plantar" és la denominació complementària. Vegeu Termcat, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993, 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «aponeurosi». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 25 febrer 2014].
  2. R. Wheeless, Clifford. «Plantar fascia». wheelessonline.com. wheelessonline. [Consulta: 22 novembre 2013].
  3. Netter, Frank H. Netter’s Orthopädie. Stuttgart: Verlag Thieme, 2001, p. 320–323. ISBN 3-13-123981-6. 

Enllaços externs[modifica]