Blancà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Blancà és un estatge faunístic nord-americà de l'escala d'edats nord-americanes de mamífers terrestres (NALMA) que generalment es considera que començà fa 4,75 milions d'anys i s'acabà fa 1,806 milions d'anys.[1] S'encavalca amb el Pliocè i el Plistocè inferior.[2] És precedit pel Hemphil·lià i seguit per l'Irvingtonià.

Segons la definició habitual de l'estatge, correspon al període que a Europa i Àsia va des del Zanclià mitjà fins al Gelasià, passant pel Plasencià. A Califòrnia, correspon aproximadament a l'espai de temps que va des del Delmontià mitjà fins al Wheelerià molt primerenc. Els estatges contemporanis australians són el Cheltenhamià mitjà, Kalimnà i Yatalà. A Nova Zelanda, el seu inici correspon a l'Opoitià i el seu final al Nukumaruà inferior. Finalment, al Japó, el seu inici correspon al Yuià superior i el seu final al Kechienjià inferior.

Referències[modifica]

  1. Blancan North American Stage. GeoWhen Database. Version 1.1.0. Consulta: 26 juny 2017.
  2. Lundelius, E.L. Jr. et al. (1987): The North American Quaternary Sequence. A: Woodburne, Michael O. (editor): Cenozoic mammals of North America: geochronology and biostratigraphy: 211–235. University of California Press, Berkeley. ISBN 0-520-05392-3