Kitty Marion

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKitty Marion

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement12 març 1871 Modifica el valor a Wikidata
Rietberg Modifica el valor a Wikidata
Mort9 octubre 1944 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu, suffragette Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Premis

Kitty Marion (Rietberg, 12 de març de 1871 - Nova York, 9 d'octubre de 1944) nascuda Katherina Maria Schafer, fou una actriu i activista política. Nasqué a Alemanya i emigrà al 1886 a Londres, quan tenia 15 anys. A la fi del segle xix actuà en sales de música del Regne Unit. Fou una important sufragista, també coneguda pel seu activisme en defensa de les dones artistes enfront dels seus agents, denunciant la corrupció i reclamant millors condicions laborals. Entrà en la Unió Social i Política de les Dones (WSPU) al 1908 i es va comprometre a vendre'n el diari Votes for Women. També participà en aldarulls i fins i tot en incendis provocats. Com a resultat del seu activisme la detingueren moltes voltes, i és especialment coneguda per haver suportat més de 200 alimentacions forçades a la presó mentre estava en vaga de fam.[1] Quan va començar la Primera Guerra Mundial va emigrar als Estats Units i entrà en el grup de Margaret Sanger i en la lluita pel control de natalitat. Tot i que no va utilitzar la violència com al Regne Unit, va ser detinguda en nou ocasions més.

Biografia[modifica]

Kitty Marion als Estats Units venent BC Review (1915)

Marion nasqué a Rietberg, a Westfàlia, Alemanya, el 12 de març del 1871. Sa mare va morir de tuberculosi quan tenia dos anys. Quatre anys més tard, la seua madrastra també va morir de tuberculosi. El seu pare va abusar de Marion i odiava que tingués els cabells vermells.[2] Quan Marion tenia 15 anys, son pare l'envià a viure amb la seua tia a Anglaterra. S'hi va convertir en actriu i va prendre el nom de Kitty Marion. Va passar del cor a interpretar papers protagonistes.

Kitty Marion entrà en la Unió Social i Política de les Dones (WSPU) al 1908. Es va convertir en una important activista del moviment pel sufragi femení. Va ser arrestada moltes vegades a Anglaterra.[3]

Després de la Primera Guerra Mundial, Kitty Marion emigrà als Estats Units. Hi va treballar amb Margaret Sanger en la publicació de la revista Birth Control Review. Durant deu anys, va ser detinguda en nou ocasions per defensar el control de la natalitat.[4] El 1921, es va unir a Margaret Sanger per a fundar la primera clínica per al control de la natalitat d'Amèrica; però la clínica (a Brooklyn) va ser tancada per la policia.

Va morir en la Llar d'Ancians Sanger, a la ciutat de Nova York, el 9 d'octubre del 1944.(2)

Referències[modifica]

  1. Casciani, Dominic. «Spy pictures of suffragettes revealed». BBC News Online. [Consulta: 25 gener 2012].
  2. «Marion, Kitty [real name Katherine Marie Schäfer (1871–1944), suffragette and birth control activist]» (en anglés). [Consulta: 9 novembre 2023].
  3. John Simkin, "Marion Kitty". Arxivat 2011-10-10 a Wayback Machine. at Spartacus Educational.
  4. Engelman, pp. 99–101.