Leyla Zana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLeyla Zana

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 maig 1961 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Silvan (Turquia) Modifica el valor a Wikidata
Diputada a la Gran Assemblea Nacional de Turquia
17 novembre 2015 – 11 gener 2018 (loss of parliamentary status (en) Tradueix)

Circumscripció electoral: Ağrı (en) Tradueix

Activitat
Ocupaciópolítica, escriptora, activista, periodista Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialdemòcrata Populista
Partit de la Democràcia del Poble Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMehdi Zana (1975–) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Twitter (X): leylazanainfo Modifica el valor a Wikidata

Leyla Zana (Silvan, Turquia 1961) és una política turca d'origen kurd, activista dels drets humans.

Va néixer el 3 de maig de 1961 a la ciutat de Silvan, districte de la Província de Diyarbakır. Als 14 anys es casà amb Mehdi Zana, alcalde de Diyarbakır, i presoner polític durant el cop d'estat militar de 1980.

L'any 1991 fou escollida membre del Parlament turc per la circumscripció de Diyarbakır, esdevenint la primera dona kurda escollida per a aquest càrrec. El 1994 fou condemnada a 15 anys de presó per realitzar un discurs separatista al parlament, on s'expressà primerament en kurd i posteriorment en turc. La immunitat que gaudia com a parlamentària la protegí inicialment,[cal citació] però aquesta li fou retirada.

El desembre del mateix any fou arrestada al costat de tres parlamentaris més: Hatip Dicle, Selim Sadak i Orhan Doğan. Els quatre foren acusats de traïció i complicitat amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). La traïció no va ser provada per la cort de justícia i Zana refusà la seva pertinença al PKK, però els testimonis obtinguts per la tortura[cal citació] no van prohibir la seva condemna a 15 anys de presó.

Reconeguda com a presonera de consciència per part d'Amnistia Internacional, l'any 1995 fou guardonada amb el Premi Sàkharov per la Llibertat de Consciència, concedit pel Parlament Europeu, que demanà a Turquia el seu alliberament. Així mateix l'any 2001 el Tribunal Europeu dels Drets Humans, amb seu a Estrasburg, demanà al govern turc la revisió del seu sumari, causa que no fou revisada fins al 2004. Aquell mateix any els quatre activistes kurds aconseguiren la seva llibertat.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Leyla Zana