Afrasiyab

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Afrasiyab (desambiguació)».
Infotaula personatgeAfrasiyab

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonatge mitològic Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsFarangis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansGarsivaz (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Afrasiyab fou un rei llegendari dels turànics o turcs, que hauria mort combatent al rei iranià Kai Khusraw. La llegenda el va fer protagonista de totes les guerres dels turcs contra els kayànides i contra els seus predecessors el pixdàdides, les dues dinasties mítiques iranianes a l'Avesta.

Algunes dinasties turques han reivindicat el seu origen, entre les quals cal destacar els karakhànides[1] i els seljúcides.

En la literatura turca[modifica]

Tot i que la identificació de la tribu turànica amb els turcs és un desenvolupament tardà, ja que el terme turànic s'aplicava originalment a les tribus iranianes orientals de l'Àsia central, els turcs van conrear les llegendes d'Afrasiyab com un heroi turc després d'haver entrat en contacte amb els iranians. Mahmud al-Kaixgarí cita en el seu Dīwān loḡāt al-Tork (escrit entre els segles V i XI) un nombre de versos elegíacs que planyen sobre la mort d'Alp Er Tunga[2]

Nota[modifica]

  1. la dinastia karakhànida fou també anomenada Al-Afrasiyab
  2. Atalay, Besim (2006). Divanü Lügati't Türk. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. ISBN 975-16-0405-2, Band I, p. 41: Türklerin ulusal kahraman ve büyük Hakanı. (turc)

Enllaços externs[modifica]