Ponte Vecchio

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Ponte Vecchio
Imatge
Dades
TipusPont d'arcs inferiors, pont de pedra, built-on bridge (en) Tradueix, atracció turística, arched bridge (en) Tradueix i pont de vianants Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteNeri di Fioravante Modifica el valor a Wikidata
Construcció1335 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Obertura1345 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Materialpedra i pietra forte (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Nombre d'ulls3 Modifica el valor a Wikidata
Mesura20 (amplada) × 95 (longitud) × 30 (llum màxima) m
TravessaArno Modifica el valor a Wikidata
Hi passaCorredor vasarià Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaFlorència (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióFlorència Modifica el valor a Wikidata
Map
 43° 46′ 05″ N, 11° 15′ 11″ E / 43.767988888889°N,11.253191666667°E / 43.767988888889; 11.253191666667
Patrimoni de la Humanitat  
Tipus  → Europa-Amèrica del Nord
Data?

El Ponte Vecchio ('pont Vell' en català) i els vells edificis que l'acompanyen formen la imatge més coneguda de Florència. La seua història es remunta a l'època romana, quan la via Cassia travessava l'Arno pel seu punt més estret (120 aC). Les crescudes del riu s'emportaven cada vegada el pont, i es reconstruïa cada vegada, ja que era l'únic pont que travessava el riu, fet que li atorgava una importància vital per a les comunicacions entre el vell centre i el barri d'Oltrarno. Això va ser així fins que, el 1218, es construí el pont de Carraia. La reconstrucció del 1345 és la que serveix de base al pont actual.[1]

El Ponte Vecchio, en el segle xiii, ja estava ocupat per locals de comerciants i artesans, a més dels blanquers que necessitaven l'aigua per al seu treball, i també hi abundaven els pescadors. Posteriorment, els carnissers s'imposaren al pont, i eren cada dia majors en nombre. La carn no venuda i les deixalles es tiraven directament al riu.

El 1565, Giorgio Vasari hi acabà la construcció del corredor (Corridoio Vasariano) que enllaça els Uffizi amb el Palazzo Pitti a través del Ponte Vecchio. El gran duc Ferran I expulsà el 1593 els carnissers del pont, per no poder suportar les olors d'aquests comerços que considerava vulgars. Volia evitar aqueix espectacle als visitants estrangers en el seu trajecte a la seu de la família granducal, el palau Pitti. Així, les carnisseries foren substituïdes per joieries i orfebreries, que encara avui dia continuen ocupant i caracteritzant el pont.

L'abril del 1944, fou l'únic pont de Florència que van respectar els nazis en retirada, per ordre expressa d'Adolf Hitler. El 1966, també es va salvar de les terribles inundacions que assolaren bona part de la ciutat.

El seu nom, pont Vell, el distingia del Ponte alla Carraia, construït originalment el 1218.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ponte Vecchio