Egebergs Ærespris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentEgebergs Ærespris
Tipusguardó Modifica el valor a Wikidata
EpònimFerdinand Julian Egeberg Modifica el valor a Wikidata
Vigència1919 Modifica el valor a Wikidata - 
EstatNoruega Modifica el valor a Wikidata

Lloc webidrettsforbundet.no… Modifica el valor a Wikidata

L'Egebergs Ærespris ("Premi Honorari de Egeberg") és un premi atorgat als atletes noruecs que sobresurten en més d'un esport. El premi va ser creat per Ferdinand Julian Egeberg, i consisteix en una estatueta de bronze modelada per l'escultor Magnus Vigrestad.[1]

Història[modifica]

El 1917 una donació de 10.000 corones noruegues va ser donada pel camarlenc de Gabinet Ferdinand Julian Egeberg al Comitè Olímpic i Paralímpic i Confederació d'Esports Noruec. La seva donació va ser la base per al premi esportiu Kabinetskammerherre Egebergs ærespris for alsidig idrett. Els estatuts d'adjudicació es van acordar el 10 de febrer de 1920. El capital bàsic no havia de ser tocat, mentre que els interessos del fons s'haurien d'utilitzar per a un premi donat a un esportista que, durant els últims dos anys, hagués destacat en un esport i també hagués mostrat formidables actuacions en un altre, completament diferent.[2] El premi és una estatueta de bronze modelada per l'escultor Magnus Vigrestad,[1] qui va guanyar el concurs de disseny.[2] El premi va ser considerat el més alt assoliment en l'esport de Noruega del moment.[2] Els estatuts han canviat lleugerament en els últims anys. Avui dia el premi és atorgat a un esportista noruec que hagi excel·lit en dos esports en l'àmbit nacional i en un d'ells en l'àmbit internacional.[1] El primer adjudicatari fou l'esquiador i jugador de futbol Gunnar Andersen, que va rebre el premi el 1918. La primera dona fou Laila Schou Nilsen, el 1936, destacada en esquí, patinatge de velocitat i tennis.[2] El 1983 Cato Zahl Pedersen va rebre el premi (per 1981) per esports per a discapacitats.[3]

Guanyadors[modifica]

El premi ha estat lliurat als següents atletes:[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Bryhn, Rolf. «Egebergs ærespris». A: Store norske leksikon (en noruec). Oslo: Kunnskapsforlaget [Consulta: 20 novembre 2009]. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Nordahl, Gunnar; Tyrihjell, Odd. Norsk idrett gjennom hundre år (en noruec). Oslo: Aschehoug, 1961, p. 167–168. 
  3. Hauge, Odd Harald. «Cato Zahl Pedersen». A: Helle, Knut. Norsk biografisk leksikon (en noruec). Oslo: Kunnskapsforlaget [Consulta: 22 febrer 2010]. 
  4. Bryhn, Rolf. «Egebergs ærespris – Egebergs ærespris». A: Store norske leksikon (en noruec). Oslo: Kunnskapsforlaget [Consulta: 20 novembre 2009].