William Pitt «El Jove»

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWilliam Pitt

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) William Pitt the Younger Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement28 maig 1759 Modifica el valor a Wikidata
Kent (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort23 gener 1806 Modifica el valor a Wikidata (46 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Sepulturaabadia de Westminster Modifica el valor a Wikidata
  Primer Ministre del Regne Unit
10 de maig de 1804 – 23 de gener de 1806
  Primer Ministre de la Gran Bretanya
19 de desembre de 1783 – 14 de març de 1801
  Canceller de l'Erari
10 de maig de 1804 – 23 de gener de 1806
← Henry Addington

10 de julipol de 1782 – 31 de març de 1783
← Lord John Cavendish
Lord John Cavendish →
Dades personals
ReligióAnglicanisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióPembroke College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Londres Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, advocat Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Tory[1]
Independent Whig (self description)[2]
Família
Cònjugecap valor Modifica el valor a Wikidata
ParesWilliam Pitt Modifica el valor a Wikidata  i Hester Pitt Modifica el valor a Wikidata
GermansJohn Pitt, 2e comte de Chatham, Lady Harriet Pitt (en) Tradueix i Hester Stanhope, Viscountess Mahon (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 1270 Project Gutenberg: 52593 Modifica el valor a Wikidata

William Pitt (anomenat el Jove) (Hayes, Kent, 28 de maig de 1759 - Londres, 23 de gener de 1806), primer ministre de Gran Bretanya (entre 1783 i 1801 i 1804 i 1806), que va establir les bases d'una nova etapa de prosperitat després de la guerra d'independència nord-americana, va ser el principal dirigent de l'Estat durant la lluita contra la França revolucionària, i se li atribueix l'organització de la Tercera Coalició després de la ruptura pel Regne Unit de la Pau d'Amiens. Se'l coneixia com el jove per distingir-lo del seu pare William Pitt (el Vell).

William Pitt va passar a ser el primer ministre més jove d'Anglaterra quan Jordi III el va nomenar per a aquest càrrec a l'edat de 24 anys el 1783.

L'Honorable William Pitt, el segon fill de William Pitt, 1r comte de Chatham, va néixer a Hayes, Kent. Pitt era d'una família lligada a la política per ambdues parts. La seva mare, Hester Grenville era la germana de l'ex primer ministre George Grenville. Segons el biògraf de John Ehrman, Pitt heretar la brillantor i el dinamisme de la seva línia d'antecessors paterns com materns determinant el caràcter metòdic de Grenville.

La seva formació, orientada al món de la política, es va completar a la Universitat de Cambridge i al Lincoln's Inn. Va ser elegit membre del Parlament el 1781 i es va unir a Lord Shelburne, dirigent del grup polític al que anteriorment havia estat vinculat el seu pare. Shelburne va entrar en el govern el 1782 de la mà de lord Rockingham i va passar a ser primer ministre quan aquest va morir tres mesos després. Pitt va ser nomenat canceller del Exchequer (ministre d'Hisenda) al gabinet de Shelburne i va proposar diverses reformes del sistema administratiu i parlamentari. Va abandonar el govern juntament amb Shelburne l'abril de 1783, però el desembre d'aquell mateix any el rei Jordi III el va nomenar primer ministre, càrrec que ocuparia durant divuit anys.

William Pitt va patir molt temps problemes de salut. Estava molt malalt de gota i "bilis", potser causada per una úlcera "duodenal". La seva mort es va atribuir a una insuficiència hepàtica ". Es diu que aquest va ser causat per Porto, era gran la seva passió per la famosa beguda portuguesa. Després de la seva mort el gener de 1806, Pitt va ser enterrat a l'Abadia de Westminster.

William Pitt el Jove va ser un poderós primer ministre que va consolidar el poder del seu càrrec. Tot i que s'oposava a vegades a membres del seu propi gabinet, va ajudar a definir el paper del Primer Ministre com el supervisor i coordinador dels diferents departaments governamentals. No era, però, la influència política suprema de la nació, perquè el rei seguia sent la força dominant en el govern. Pitt va ser el primer ministre no perquè comptés amb el suport de l'electorat o de la Cambra dels Comuns, sinó perquè conserva el favor de la Corona.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: William Pitt «El Jove»
  1. «William Pitt the Younger». Britannia.com. Arxivat de l'original el 2010-09-24. [Consulta: 23 abril 2010].
  2. Hague 2005, p.582