Províncies de l'Argentina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mapa de les províncies de l'Argentina.

Les províncies de l'Argentina són les unitats federals que constitueixen el país. Segons la constitució de 1853, reformada en diverses ocasions, l'última el 1994, l'Argentina és una república federal. El 2010 existeixen 23 províncies. La ciutat autònoma de Buenos Aires no té caràcter de província ans una ciutat autònoma amb atribucions similars però menors, qualitativament i quantitativament, que no pas una província, que a més, és la capital de la República.

Les províncies conserven tot el poder no delegat mitjançant la constitució al govern federal, o el que s'hagin reservat expressament en pactes especials quan aquestes es van incorporar a la federació.[1] Les províncies tenen les seves pròpies institucions locals i es regeixen per elles. N'elegeixen governadors, legisladors i altres funcionaris, sense cap intervenció del govern federal.[2] A més a més, cada província promulga la seva pròpia constitució, assegurant-hi l'autonomia municipal.

No obstant l'autonomia del govern, el govern federal pot intervenir dins les províncies per a garantir la forma republicana de govern, repel·lir les invasions exteriors, i a petició de les autoritats provincials, per a sostenir-les o restablir-les, si haguessin estat deposades per sedició o per invasió d'una altra província.[3]

Les vint-i-tres províncies argentines són:

Referències[modifica]

  1. Article 121 de la Constitució Nacional de l'Argentina
  2. Article 122 de la Constitució Nacional de l'Argentina
  3. Article 6 de la Constitució Nacional de l'Argentina

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Províncies de l'Argentina