Jordi Portabella i Calvete

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJordi Portabella i Calvete

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 gener 1961 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Diputat provincial de Barcelona
15 juliol 2011 – 14 juliol 2015
Regidor de l'Ajuntament de Barcelona
1999 – 2015
Diputat al Parlament de Catalunya
1992 – 1999 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Politècnica de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, executiu Modifica el valor a Wikidata
PartitEsquerra Republicana de Catalunya Modifica el valor a Wikidata

Jordi Portabella i Calvete (Barcelona, 10 de gener de 1961) és Director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació[1] i Director de Sostenibilitat del FC Barcelona.[2] També ha estat Director de l'Àrea de Divulgació Científica i Cosmocaixa, així com Director de l'Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària la Caixa. Anteriorment va ser diputat del Parlament de Catalunya i regidor de l'Ajuntament de Barcelona per ERC. És llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona i Màster en Enginyeria Ambiental per l'ICT. També va ser consultor ambiental i professor de Medi Ambient a la Universitat Internacional de Catalunya.[3] És l'autor de diverses publicacions científiques i polítiques.

Trajectòria política[modifica]

La seva trajectòria política s'inicià de jove. Fou membre de la Crida a la Solidaritat. L'any 1987 es va afiliar a Esquerra Republicana de Catalunya, participant de la Crida Nacional a ERC encapçalada per Josep Lluís Carod-Rovira i Àngel Colom. Diputat del Parlament de Catalunya en les legislatures IV i V. Va ser president de la Comissió del Síndic de Greuges a la cambra catalana. De l'any 1999 al 2015 va ser el president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona. Durant el període 1999-2007 va ser tinent d'alcalde del consistori ocupant diverses responsabilitats en les àrees del transport, promoció econòmica, comerç, turisme i urbanisme. També va ser vicepresident de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (1999-2015) i portaveu dels republicans a la Diputació de Barcelona (2011-2015).

Trajectòria en ciència[modifica]

Va ser professor de Medi Ambient a la UIC a la carrera d'Enginyeria Tècnica Agrícola. Igualment va ser president de la Comissió el Cicle de l'Aigua al Parlament de Catalunya, així com president del Zoo de Barcelona (1999-2007). També ha estat membre de diversos patronats científics com ara el CNIC, el CNIO, el VHIO, el CRG, la Fundació Pasqual Maragall, entre d'altres. Ha estat Director de l'Àrea de Divulgació Científica i Cosmocaixa, així com Director de l'Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària la Caixa. En l'actualitat és el Director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

Altres[modifica]

Crea un personatge radiofònic amb el nom de l'Ecodeductor Roger Alzina a Catalunya Ràdio. També va dirigir i presentar Històries de Can Fanga, un programa televisiu de La Vanguardia Digital en el qual es recuperaven frases fetes i històries de la ciutat de Barcelona. Potseriorment va publicar un llibre amb el mateix nom.

Referències[modifica]

  1. «Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació». Generalitat de Catalunya. [Consulta: 9 febrer 2022].
  2. «Jordi Portabella nuevo director sostenibilidad del Barça» (en castellà). Mundo Deportivo, 02-11-2021. [Consulta: 9 febrer 2022].
  3. «Jordi Portabella, en la Fundació La Caixa». La Vanguardia, 11-10-2015.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jordi Portabella i Calvete